Zenica

Švancer i Arsenić u posjeti KPZ Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Švancer i Arsenić u posjeti KPZ Zenica – Podpredsjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i članica Komisije za ljudska prava i slobode Vesna Švancer i Ministar unutrašnjih poslova Zeničkodobojskog kantona Nikola Arsenić posjetili su juče Kaznenopopravni zavod Zenica.

Švancer i Arsenić su razgovarali sa direktorom zatvora Hidajetom Jabandžićem i njegovim zamjenikom Ivicom Dujmovićem. Rukovodstvo zatvora je upoznalo gospođu Švancer i gospodina Arsenića o rezultatima interne istrage vezano za događaj od 1. maja 2016 godine na dan pravoslavnog praznika Vaskrs, kada je došlo do tuče u zatvoru kojom prilikom su povrijeđena tri zatvorenika. Tužilaštvo ZDK kantona vodi istragu o ovom slučaju.

 Rukovodstvo zatvora je takođe upoznalo goste i oćenito o uslovima rada u KPZ Zenica. Naime, u ovom zatvoru koji ima osam paviljona trenutno izdržava kaznu 800 osuđenika od kojih je 150 osuđeno za krivična djela ubistva. U FBiH ima ukupno sedam zatvora, a u zatvoru u Zenici izdržava kaznu pedeset posto osuđenih lica. Kako su naveli direktor i zamjenik ovog zatvora trenutno se susreću i sa nedostatkom kadrova, kako je to predviđeno sistematizacijom jer značajan broj uposlenika je od prošle godine u penziji, a upražnjena mjesta nisu popunjena zbog mjera zabrane novog upošljavanja koje su još na snazi. Primjera radi paviljon u kome se dogodila tuča od 15 ima samo jednog čuvara.

Tuče između zatvorenika , kako su naveli, događaju se, ali nisu česte.

Na sastanku je konstatovano da bi se i ovakvi događaji mogli spriječiti ili smanjiti mogućnost nastanka istih ukoliko bi se paviljon I u kome su smješteni osuđenici za krivična djela ubistva, pretvorio u jednoćelijski sistem, što je inače evropski standard. Za ovakav projekat postoji projektna dokomentacija no problem je iznalaženje sredstava. Na izdržavanju kazni u zatvoru su osobe svih naconalnosti i apsulutno nema nikakve diskriminacije kada su u pitanju uslovi njihovog boravka u zatvoru. Primjera radi od ukupnog broja zatvorenika najveći procenat njih koji rade i imaju platu su Srbi i to 58 posto, Bošnjaka 46 posto i Hrvata 47 posto. Avaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno