Info

Trakić o razlozima prolongiranja masovnih protesta, vanrednom povećanju penzija, pomoći, smjeni Redže Mehića…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Upravni odbor Saveza udruženja penzionera Federacije BiH prolongirao je masovne proteste u Federaciji koji su bili planirani 3. oktobra a kako bi vidjeli da li će Vlada Federacije BiH ispoštovati dogovor od 17. septembra.

Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, za Faktor kaže kako je već formirana radna grupa koja će raditi na izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, tačnije članu 80. koji se odnosi na vanredno povećanje penzije.

Podjela jednokratne pomoći neće ići preko Saveza

– Ukoliko se član 80 izmijeni, Vladi FBiH će biti odriješene ruke da do kraja godine poveća penzije, jer se vanredno povećanje neće vezati za parametre poput rasta bruto domaćeg proizvoda i indeksa potrošačkih cijena. Koliko mi je poznato u toj grupi se nalazi ekonomski stručnjak, pravnik i advokat. Prvi naš zahtjev prema Vladi FBiH je vanredno povećanje, tu je i zahtjev za povećanje novca za banjsko liječenje, što je ispoštovano i milion KM je legao na račun.

Treći zahtjev je jednokratna pomoć. Mi smo tražili po 200 KM za one čije su penzije do 1.000 KM a po 100 KM za one sa penzijama iznad 1.000 KM. I ne znamo da li će to dobiti penzioneri sa maksimalnim penzijama. Nije uredu da on dobije pomoć kao i onaj sa minimalnom penzijom – govori Trakić.

Upitali smo na koji način će se dijeliti jednokratna novčana pomoć, da li preko Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje ili preko Saveza penzionera FBiH.

– Nema Savez ništa s tim. Podjela će ići preko Zavoda PIO FBiH kao i penzije. Bit će isplaćene uz penzije ali još ne znamo u kojem iznosu – objašnjava Trakić.
Osvrnuo se na naše pitanje da li je i on podržao prolongiranje protesta na vanrednoj sjednici Upravnog odbora Saveza FBiH.

O smjeni Redže Mehića

– Jesam ali do utorka, kada imam Upravni odbor Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona. Ukoliko se na sjednici ne prihvate zaključci Saveza FBiH ide se u proteste. Vidjet ćemo – govori nam Trakić koji je predsjednik Saveza penzionera ZDK.

Veliki broj penzionera u Sarajevu je na protestima upozorenja 17. septembra tražilo ostavku, smjenu predsjednika Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH Redže Mehića, smatrajući ga portparolom Vlade FBiH, umjesto da se bori za prava ljudi koje predstavlja.

– On se može smijeniti samo na varednoj Skupštini Saveza a što traže iz udruženja širom Federacije. Neka se održi Skupština i smijeni kompletan Upravni odbor čiji sam i ja član. Što se tiče protesta, ponavljam oni nisu zamrznuti već samo prolongirani kako bi vidjeli šta će Vlada FBiH uraditi- kazao je Trakić.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno