Košarka

Trojica Zeničana na spisku juniorske reprezentacije BiH za Evropsko prvenstvo, napustili Zenicu i igraju u drugim gradovima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Trojica Zeničana na spisku juniorske reprezentacije BiH za Evropsko prvenstvo, svi napustili Zenicu i igraju u drugim gradovima- Selektor juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine Boris Jokanović objavio je spisak igrača koje je pozvao na pripreme za Evropsko prvenstvo koje će biti održano u Skoplju, Sjeverna Makedonija.

Na spisku selektora Jokanovića našla su se čak tri igrača koja su rođena u Zenici i koji su karijeru započeli u ovom gradu.

Faruk Duvnjak, Danko Cvitanović i Jan Bulajić su dobili poziv da 29. juna dođu na pripreme reprezentacije u Istočno Sarajevo, gdje će u Studentskom centru Pale ova selekcija početi svoje pripreme za EP koje traje od 26. jula do 4. augusta.

Duvnjak, Cvitanović i Bulajić su već duži period van Zenice i grade svoju karijeru u drugim gradovima.

Duvnjak je svoju karijeru započeo u OKK Abeceda u Zenici. Nakon dosta uspješnih nastupa za ovu zeničku ekipu, 2021. godine odlazi u KK Igman Burch gdje je bio jedan od nosioca igre ove ekipe, te je kao igrač ove ekipe postao kadetski reprezentativac Bosne i Hercegovine. Duvnjak je 2023. godine prešao u redove KK Igokea, posljednjih godina uvjerljivo najbolju ekipu u Bosni i Hercegovini, gdje je nastavio da gradi svoju karijeru u omladinskim selekcijama ovog kluba, ali je dobijao priliku i u seniorskoj ekipi u nekoliko navrata da pokaže svoj talent. Svoje seniorske minute Duvnjak je ove sezone zabilježio i u regionalnoj ABA ligi što je zasigurno velika stvar za ovog mladog igrača, a bio je dio juniorske ekipe Igokee koja je igrala juniorsku ABA ligu. Duvnjak igra na pozicijama 1 i 2 i rođen je 2006. godine.

Danko Cvitanović je također rođen 2006. godine i već od malih nogu je pokazao veliki talent. Svoju karijeru je započeo u KK Kengur s kojim je bio predpionirski prvak BiH, te je također bio i kadetski viceprvak Bosne i Hercegovine. Već od rane dobi igrao je sa i do tri godine starijim  selekcijama od sebe, a sve to je nagrađeno odlaskom u Bayern Minhen 2022. godine. Nakon perioda u Njemačkoj, Cvitanović se vraća u BiH i potpisuje za ekipu KK Orlovik iz Žepča koja u tom momentu je sastavljala dosta zanimljivu ekipu. Cvitanović kao šesnaestogodišnjak je postao veoma važan dio ekipe Orlovika u A1 ligi i u borbi za ulazak u Premijer ligu. U završnici A1 lige igrao je ključnu ulogu i bio jedan od najboljih igrača seniorske ekipe Orlovika. Ove godine je kao sedamnestogodišnjak debitovao i u Premijer ligi BiH, najjačem rangu bh. košarke. Cvitanović igra na poziciji jedinice (playmaker).

Jan Bulajić je godinu mlađi od Cvitanovića i Duvnjaka (rođen 2007.) a bio je također dio ekipe KK Kengur, gdje je zajedno sa Cvitanovićem učestvovao u svim uspjesima ekipe. Zajedno su bili predpionirski prvaci BiH, kadetski viceprvaci BiH i završnici regionalnog takmičenja prvaka država bivše Jugoslavije su sa svojom ekipom zauzeli treće mjesto, gdje su u polufinalu poraženi od prvaka Slovenije, a u utakmici za treće mjesto su savladali prvaka Crne Gore. Bulajić 2022. godine odlazi u ekipu Igman Burch s kojom je također ostvario odlične rezultate u omladinskim takmičenjima, a zaigrao je i za seniorsku ekipu. Početkom ove godine Bulajić je potpisao za ekipu KK Podgorica s kojom je postao juniorski i kadetski prvak Crne Gore i gdje je igrao važnu ulogu u osvajanju titula. Bulajić kao i Duvnjak pokriva obe bekovske pozicije.

Ipak, ova tri velika košarkaška talenta su napustili Zenicu dosta mladi, sa svega 15,16 godina i svoju karijeru i budućnost su bili primorani graditi u drugim sredinama i klubovima. Zenica koja je imala nekada stabilan i jak seniorski košarkaški klub od 2022. se nalazi u dubiozi kada je u pitanju seniorska košarka nakon što je OKK Čelik zapao u velike finansijske probleme što je na kraju kulminiralo izbacivanjem iz Premijer lige BiH.

Također, omladinski klubovi iz Zenice koji su često bili u samom vrhu bh. omladinske košarke nalaze se u velikim problemima posljednjih godina i cijela zenička košarka trenutno je nezavidnom položaju.

Da li će u narednom periodu doći do obnove kvalitetnog seniorskog pogona u Zenici koji će služiti za afirmaciju talenata kao što su Cvitanović, Duvnjak i Bulajić ostaje da se vidi.

Ono što je sasvim jasno je da za dobar i kvalitetan rad potrebna je jaka finansijska struktura i bez tog vida podrške teško je očekivati u skorije vrijeme povratak kvalitetne košarke u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno