Ostali sportovi

U toku je 31. ekipno prvenstvo Šahovskog saveza Federacije BiH – Prva “A” i Prva “B” liga

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dana 20.08.2024. godine krenulo je 31. ekipno takmičenje Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine – Prva “A” i “B” liga. Prvenstvo se održava u Tuzli, Hotel “Minero”. Prva “B” liga traje od 20. do 23. avgusta 2024. godine, dok Prva “A” liga traje od 20. do 25. avgusta 2024. godine, saopštava nam Dino Marković, jedan od učesnika ovog takmičenja za ŠK Čelik Zenica.

Tempo igre je 90 minuta + 30 sekundi, te će se turnir rejtingovati kod FIDE za Standard rejting listu.

Iz Zenice na prvenstvu učestvuju dva šahovska kluba, a to su: Šahovski klub “Čelik” Zenica i Šahovski klub “Preporod” Zenica i to su oba u Prvoj “A” ligi.

Nakon tri odigrana kola, Šahovski klub “Čelik” Zenica sa jednom pobjedom, jednim neriješenim rezultatom i jednim porazom je na 6. mjestu, dok je Šahovski klub “Preporod” Zenica sa porazom u sve tri kola na predzadnjem 9. mjestu. Ukupno u Prvoj “A” ligi učestvuje 10 ekipa.

Prva “A” liga je, inače, najviše ekipno takmičenje na nivou Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine.

Treba napomenuti da pobjednik Prve “A” lige stiče pravo nastupa u Premijer ligi Bosne i Hercegovine – najviše ekipno takmičenje u Bosni i Hercegovini. S druge strane, o ispadanju iz Prve “A” lige u Prvu “B” ligu zavisi od broja klubova iz Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine ispadne iz Premijer lige Bosne i Hercegovine. Premijer liga Bosne i Hercegovine ukupno ima 10 klubova, te tri ekipe ispadaju u niži rang. Ukoliko nijedan klub iz Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine ne ispadne iz Premijer lige BiH, to znači da nijedan klub iz Prve “A” lige ne ispada u Prvu “B” ligu. Ukoliko npr. jedan klub iz Šahovskog saveza Federacije BiH ispadne iz Premijer lige BiH, to znači da i jedan klub iz Prve “A” lige, ispada u Prvu “B”, te tako važi i za ostali niz u nabrajanju….

Pobjednik Prve “B” lige stiče pravo nastupa u Prvu “A” ligu u idućoj godini.

Uvodne riječi na otvaranju Prvenstva je imao i  Vedad Šestić, inače Predsjednik UO Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, predsjednik UO Šahovskog saveza Zeničko-dobojskog kantona, te predsjednik Šahovskog kluba “Čelik” Zenica.

Glavni sudija na prvenstvu je IA Boris Budimir, a pomoćne sudije su: NA Nadina Mahmutbegović Smajilbašić i NA Ervin Smajić.

Link Prve “A” lige: https://chess-results.com/tnr990620.aspx?lan=15&art=46

Za Šahovski klub “Čelik” Zenica nastupaju:

  1. IM Aco Alvir
  2. CM Faris Čunjalo
  3. IM Goran Trkulja
  4. FM Enver Muratović
  5. Dino Marković
  6. Nermin Šestić

Rezerve: Edin Kadić, Orhan Bečić, Sejfudin Miskić i Vedad Šestić

 

Za Šahovski klub “Preporod” Zenica nastupaju:

  1. IM Atif Dumpor
  2. Muamer Mrnđić
  3. Halid Bajramović
  4. Jasmin Beširević
  5. Mehmed Topoljak
  6. Latif Hadžić

 

Danas, 22.4. u 4. kolu ekipe iz Zenice igraju sa sljedećim protivnicima:

Šahovski klub “Čelik” Zenica igra protiv Šahovskog kluba “Velika Kladuša” Velika Kladuša, dok Šahovski klub “Preporod” Zenica igra protiv Omladinskog šahovskog kluba “Akademija šampiona” Doboj Istok.

E.Imamović

Foto Ermina Mustafić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno