Info

U ZDK 839 slučajeva morbila, najviše u Kaknju, Zenici i Visokom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

– Za nepunih šest mjeseci na području Zeničko-dobojskog kantona (od 1. januara do 27. juna) ukupno prijavljeno je 839 slučajeva oboljelih od morbila, tako da imamo eksponencijalni porast broja oboljelih od morbila, kazao je dr. Alis Kozica, načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica.

On je naveo da u ovom kantonu trenutno to znači da jedno oboljelo dijete može da zarazi 31 nevakcinisano dijete, što će dodatno usložiti epidemiološku i zdravstvenu situaciju.

– Ako se dogodi da nevakcinisano dijete bude zaraženo morbilima, onda je to dijete u velikom riziku od komplikacija koje nose morbili. neke od komplikacija su da 5-15 posto djece dobije upalu srednjeg uha, 5-10 posto dobije upalu pluća, može se pojaviti teži oblik postinfekcijske upale mozga, akutne dijareje i enteropatije uz gubitak proteina, a dodatno morbilli izazivaju akutni manjak vitamin A i može se javiti sljepilo u djetinjstvu. nažalost, u 5-10 posto slučajeva može nastupiti smrtni ishod, ističe dr. Kozica.

Najveći broj oboljelih na području Zeničko-dobojskog kantona nalazi se u Zenici (315), u Kaknju (314) i Visokom (118), upravo u onim sredinama u kojima je jako nizak vakcinalni obuhvat, a to znači i mali kolektivni imunitet.

– Kao primjer dobre prakse gdje je visok vakcinalni obuhvat u mjestima kao što su Maglaj, Doboj Jug, Tešanj, Usora, Olovo, Vareš, Breza,  gdje je visok vakcinalni obuhvat, imamo veliki kolektivni imunitet, te imamo i mali broj oboljelih, ističu načelnik Kozica.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane posebno pozivaju roditelje čija djeca nisu vakcinisana u Kaknju, Zenici i Visokom, gdje je najveći broj oboljelih, da odmah nevakcinisanu djecu odvedu na vakcinaciju protiv morbilla, da se ugledaju na roditelje koji su vakcinisali svoju djecu u sredinama u kojima su postigli visok kolektivni imunitet i zaštitili svoju djecu bez ikakvih štetnih posljedica.

– Da vakcine protiv morbilla djeluju kao primjer dobre prakse imamo osobu koja je 1971. godište vakcinisana u tom periodu i sad u ovom periodu kad je uradila serološki test ima visok titar antitijela na morbile, ističe Kozica.

Jedina efikasna epidemiološka mjera protiv morbilla jeste vakcinacija. Zato iz INZ-a apeluju i pozivaju roditelje da iskoriste period školskog raspusta da vakcinišu svoju djecu prije početka predstojeće školske godine.

INZ

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno