Zenica

Udruženje privrednika Grada Zenica: Održan sastanak povodom kolapsa elektroenergetskog sistemu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas, 22.06.2024. godine Predsjednik Upravnog odbora Udruženja privrednika Grada Zenica je održao hitni sastanak sa dipl.ing. elektrotehnike Suvadom Patkovićem, ekspertom za oblast proizvodnje i distribucije električne energije.

Jučerašnji kolaps elektroenergetskog sistema je uzrokovao zastoje u proizvodnji mnogih privrednih subjekata i nanio štetu koja se još uvijek procjenjuje. Stoga je tema današnjeg sastanka bila pronalazak načina preventivnog djelovanja kako se raspad sistema ne bi ponovio.

Gosp. Patković je skrenuo pažnju na činjenicu da su proizvodni i distibutivni kapaciteti elektropriveda na nivou FBiH u veoma lošem stanju te da postoji urgentna potreba za formiranjem ekspertnog tima iz reda stručnjaka sa univerziteta, javnih institucija i privrednog sektora koji bi napravio presjek stvarnog stanja elektroenergetskog sistema na nivou FBiH i definisao korake za unapređenje istog.

Kao primjer je navedena Poslovna Zona Zenica I gdje već postoje ograničeni kapaciteti prilikom priključenja novih korisnika kao i subjekata koji žele da proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora odnosno solarnih panela.

Zaključak je da će Udruženje privrednika Grada Zenica formirati ekpertni tim, uključujući gosp. Patkovića i u saradnji sa Udruženjem poslodavaca iz FBiH, održati sastanak sa nadležnim institucijama na nivou FBiH na kojem bi se skrenula pažnja na pomenute probleme i pronašao način za unapređenje eleketroenergetskog sistema u FBiH.

Saopćenje za javnost Udruženja privrednika Grada Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno