Naše

Uloženo 1,3 miliona KM: Dok glumci i reditelji osvajaju nagrade, krov BNP-a i pored sanacije prokišnjava

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Početkom avgusta 2023. godine potpisan je ugovor o sanaciji ravnog krova zgrade Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Procijenjena vrijednost ugovora PDV je 1.300.000 KM sa PDV-om, a planirano je da radovi traju četiri mjeseca.U više navrata gradonačelnik Fuad Kasumović je obišao radove istakavši da grad ulaže “znatna sredstva u rekonstrukciju i poboljšanje uvjeta rada ansambla BNP-a”.

U decembru prošle godine usljed većih padavina znatna količina vode prodrla je u unutrašnjost objekta, ali je tada izvođač radova, u reakciji na informacije u medijima, kazao da se “radi o prokišnjavanju na dijelu gdje se nalaze kupole, koje su uklonjene u očekivanju zamjenskih, što prvobitno nisu bile planirano radovima.

Iz te izjave se može naslutiti da je iznos rekonstrukcije krova bio skuplji od prvobittnih 1, 3 miliona KM, ali nikad nije saopćeno da li postoje i ako postoje, koliko iznose “dodatni i naknadni radovi”.

U septembru prošle godine je na radilištu poginuo jedan radnik, radovi su nakratko bili prekinuti,a  “nekako s proljeća” su radovi navodno završeni, ali se o tome nikad ništa nije javno saopćilo. Na oficijelnoj stranici Grada Zenica, postoji niz informacija o rekonstrukciji BNP-a, čak od 2018., pa sve do ove godine, a posljednja vijest o krovu BNP-a datira iz marta ove godine, kad je gradonačelnik saopćio da “čvrsto stoji uz BNP”.

Nažalost, milionska gromoglasna podrška nadležnih teatarskoj ekipi BNP-a nije pomoglo koliko nekoliko plastičnih kanti, koje su sinoć (subota 28.09.2024.) kupile vodu na više lokacija.

U večeri u kojoj je na Velikoj sceni izvedena nova premijera, a BNP tim dobio još jedno u nizu priznanja na pozorišnim scenama u BiH, kante su radile “milionski” posao, a glumci i osoblje BNP-a sa tugom i sjetom ukazivali da je s prvom jačom kišom stari problem opet aktuelan.

Vjerovatno će stručnija analiza od vizuelnog pregleda utvrditi da li je “prokapalo” na saniranom krovu ili drugdje, ali u 24. godini 21. vijeka ekipa BNP-a je zaslužila mnogo više od toga da dežura gdje će postavljati kante koje hvataju vodu s krova.

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno