Zenica

Vaspitačice i zaposlenici zeničkih vrtića na ulicama: Protestno okupljanje i šetnja sutra od 17 do 18.30 sati

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poštovani, U pravo vrijeme mi, uposlenici JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, organiziramo protestnu šetnju nezadovoljni odnosom Gradske uprave (našeg osnivača) i gradonačelnika prema Ustanovi u kojoj smo zaposleni.

Šetnja je planirana za četvrtak 12.09.2024. Okupljanje je ispred svakog vrtića, odakle će se doći do Trga Alije Izetbegovića u 17:30, a potom upriličiti šetnja pješačkom zonom do zgrade Gradske uprave. Završetak je planiran u 18:30. Hvala – stoji u dopisu kojeg su zaposlenici JU za Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica uputili medijima.

Odranije je poznat njihov upitan i težak status, a čiunjenica da je poboljšanje uvjeta boravka tokom ljetnih mjeseci u vrtićima ovog ljeta rješavano humanitarnom akcijom zeničkih firmi, koju je organizovao Radio Zenit, dovoljno govori o (ne)brizi nadležnih.

Radnici i roditelji Javne ustanove Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica organizuju mirnu šetnju kako bi skrenuli pažnju na ozbiljne finansijske probleme s kojima se ova ustanova suočava. Zbog neadekvatnog finansiranja i nebrige nadležnih institucija, Ustanova se našla u veoma teškoj finansijskoj situaciji koja direktno utiče na radne uslove i prava zaposlenika.

Prema riječima radnika, ustanova nije u mogućnosti isplatiti zaposlenicima jednokratne pomoći, topli obrok u iznosu od 1% prosječne neto plate u Federaciji BiH, dogovorena povećanja plata, niti regres. Uprkos brojnim obraćanjima Osnivaču, Gradu Zenica, radnici i sindikat nisu dobili povratnu informaciju niti konkretno rješenje za svoje probleme. Zbog stavljanja u neravnopravan položaj u odnosu na druge ustanove i institucije, radnici su odlučili organizovati mirnu šetnju podrške. Pozivaju sve roditelje sa djecom, kao i sugrađane svjesne važnosti postojanja predškolskih ustanova, da im se pridruže u borbi za bolje uslove rada i opstanak ove važne institucije.

Okupljanje je planirano u 17:00 sati ispred vrtića Pinokio, Radost, Pčelica, Dunja i Poletarac. Učesnici će se u 17:30 sati sastati na Trgu Alije Izetbegovića, odakle će zajedno krenuti prema Gradskoj upravi Zenica. Na skupu će se tražiti unaprjeđenje uslova rada i usklađivanje finansiranja sa zakonskim propisima i Kriterijima za finansiranje predškolskog odgoja i obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona, što bi omogućilo zadovoljnije radnike koji se mogu posvetiti unapređenju rada, a ne borbi za osnovnu egzistenciju.

Iako je obavještavanje roditelja krenulo tek sinoć, saznajemo da se već vrše pritisci na sindikalne aktiviste i organizatore, koji su prikupljali potpise zaposlenica i roditelja, da odustanu od planiranog okupljanja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno