Zenica

VIDEO: Cijene vrtića ne prate primanja roditelja, razlike u subvencijama ogromne

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Diskriminacija od najranije dobi. Širom naše zemlje različiti su uvjeti, cijene i mogućnosti za smještaj djece u vrtiće. Od kantona do kantona različiti i iznosi subvencioniranja. Zenica se godinama suočava s problemom nedostatka kadra u vrtićima, a i visina subvencija mnogo je niža nego, primjera radi, u Sarajevu. U Gradskom vijeću Zenica pokrenuta je inicijativa za subvencioniranje za svako upisano dijete u predškolsku ustanovu, bez obzira na to da li ide u javni ili privatni vrtić.

Sve po propisima, ali diskriminacija prisutna. Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju jasan: dijete ne smije biti diskriminirano ni po kojem osnovu. Nije to u praksi tako. Djeca iz ruralnih područja nemaju priliku ići u vrtiće. U gradovima, zbog poskupljenja usluga i velike razlike u primanjima, ni roditelji nemaju jednake uslove. I ponovo ispaštaju djeca. Nejra Džidić, zaposlena majka, u vrtiću ima dvoje djece – od dvije i od četiri godine.

“Na mjesečnom nivou skoro pa više od pola plate ide na vrtić. Naravno, kao roditelj sam svjesna koliko je važno i dobro za moju djecu da budu u kolektivu i da odrastaju s drugom djecom”, ističe ona.

U još težoj situaciji su roditelji gdje je zaposlen samo jedan član, ili gdje je plaća ispod prosječne. Cijena usluga boravka djece u vrtiću u javnoj ustanovi koju finasira Grad Zenica iznosi 220, a u privatnim oko 300 KM. U Gradskom vijeću Zenica pokrenuta je inicijativa subvencioniranja od minimalnih 10% učešća po djetetu, bez obzira na to ide li dijete u javnu ili privatnu ustanovu.

“Time bismo pomogli mladim porodicama ili uopće porodicama koje imaju djecu u vrtićima jer će cijena boravka djece vjerovatno od septembra rasti usljed inflacije i poskupljenja roba i usluga, radne snage i svega ostalog što se računa u cijenu vrtića”, kaže Emina Babić, vijećnica u Gradskom vijeću Zenica (SDA).

Dodatni uzrok poskupljenja je i to što na tržištu rada nedostaje kvalificiranih stručnjaka čak i iz ove oblasti. Prema standardima, za neposredan rad s djecom potrebni su profesori predškolskog odgoja i obrazovanja.

“Oni često odlaze u druge gradove u kojima se sufinsiraju privatne predškolske ustavnove i samim tim se pruža dosta viša plaća nego što je kod nas. Imamo tu prisutnu diskriminiaciju prema zaposlenima u javnim i privatnim vrtićima”, ističe Delila Ramić, direktorica privatne predškolske ustanove Tratinčica Zenica.

S kantonalnog nivoa finansira se samo obaveznih 180 sati pred polazak u školu, druge pomoći ni s kantonalnog ni s gradskog nivoa nema. Bez obzira na to, u 17 predškolskih ustanova u Zenici velike su liste čekanja.

“Privatni vrtići su prije četiri godine osnovali udruženje privatnih predškolskih ustanova. Dugi niz godina smo se borili da uspijemo dobiti sufinsiranje djece u privatnim vrtićima, nažalost –  bez uspjeha”, navodi Emina Talić Hakanović, direktorica privatne predškolske ustanove Abakus Zenica.

I javna ustanova se, iako je finasirana iz gradskog budžeta, suočava s nizom problema. Nedostaje stručnih saradnika, a na oko 440 djece radi samo jedan logoped. Nemaju pedagoga, psihologa, socijalnog pedagoga.

“Kapaciteti nisu popunjeni 100%. Imamo prostora za još četiri grupe. Imamo čak i listu čekanja, međutim, naši kadrovski kapaciteti to ograničavaju. Vrlo brzo ćemo se obratiti našem osnivaču za davanje saglasnosti da možemo primiti još stručnih radnika”, kaže Naira Jusufović, direktorica JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica.

Primjera radi, u Sarajevskom kantonu subvencija po djetetu iznosi 200 KM, u Srednjobosanskom, u zavisnosti od socijalne karte porodice, učešće je 30, 50 ili 100% iz budžeta, samo za podršku privatnim vrtićima Grad Mostar u ovoj godini za subvencioniranje izdvojio je 500.000 KM.

“Ako mladi odu iz države, ko će nam zaraditi penzije. Ništa ne radimo na tome da poboljšamo uslove, poboljšamo život za nas roditelje i za nove generacije koje dolaze”, poručuje Nejra Džidić.

Podsjećamo, 2018. godine jednoglasno je u Gradskom vijeću Zenica podržana inicijativa sufinansiranja boravka djece u vrtićima, no do danas, osim obećanja i deklarativne podrške, ništa se nije promijenilo. Troškovi su ostali isključivo i samo briga roditelja, koji za svoju djecu žele najbolje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno