Info

VIDEO: Godinama se zloupotrebljava proces javnih nabavki u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proces javnih nabavki u BiH godinama su u velikoj većini zloupotrijebljavali i blokirali profesionalni žalitelji. Ukazivalo se na to i ranije, no tek sada problemu se pristupilo izradom novog Zakona za kojeg se vjeruje da će dobiti podršku svih institucija u državi. Sankcije za žalitelje nisu isključene.

Radi se o žalbama koje su profesionalni žalitelji godinama upućivali, kako bi na neki način blokirali procese javnih nabavki. Zastupnik Saša Magazinović koji je ujedno i inicijator Zakona smatra da se žalbe ulažu na sve i svašta u namjeri da se reketiraju drugi ponuđači i da ih se ucjenjuje.

SAŠA MAGAZINOVIĆ, zastupnik ZD PSBiH

“Također, ono što se pojavljuje kao problem je i to da ovi profesionalni žalitelji, kako in nazivamo, nije ih moguće naći na adresi na kojoj se nalaze. Što znači kad Ured za razmatranje žalbi ima potrebu da sa njima iskomunicira, da im je žalba nepotpuna, da trebaju nešto dodatno da dostave, njih nema na adresi.”

A za žalbe, žalitelji ne plaćaju taksu. Samo u 2023. godini uloženo je više od 4 hiljade žalbi, od toga 2 097 su neuredne, a njihov cilj okarakterisan je kao pokušaj zaustavljanja procesa javnih nabavki. Zbog toga su, prema riječima Magazinovića, policijske agencije ostale bez oružja, a veliki broj zdravstvenih ustanova bez medicinskih sredstava. Novi Zakon trebao bi osigurati i bolje pravce djelovanja.

TARIK RAHIĆ, direktor Agencije za javne nabavke BiH

“Ova intervencija u Zakonu o javnim nabavkama ne mijenja ništa za poštene privredne subjekte, njihove advokate kao punomoćnike. Njihove žalbe su dobrodošle. One su korektiv u postupanju i primjeni Zakona o javnim nabavkama. Ne smijemo etiketirati cjelokupnu ponudjačku zajednicu.”

Prvi problem – preuzimanje tenderske dokumentacije. Drugi – manipulacija naknadom potrebnom za pokretanje žalbenog postupka. Na kraju je naglašeno da je vrlo važno i sankcionisanje profesionalnih žalitelja, odnosno potreba uvođenja mjere izbacivanja iz postupka nabavke i pravljenje tzv. crne liste.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno