Kultura

VIDEO: GUD Filigran organizovao okrugli sto “Muzika i mentalno zdravlje”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradsko umjetničko društvo (GUD) Filigran iz Zenice je organizator 8. tamburaških susreta TAMBURICA ZE FEST u okviru Zenica Summer Festa 2024. te je u sklopu svog programa danas organizovao okrugli sto na temu “Muzika i mentalno zdravlje”.

U saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) ovaj okrugli sto je realizovan s ciljem analize kako je to muzika povezana sa životom i mentalnim zdravljem.

Doktor Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane i profesor na Medicinskom fakultet Univerziteta u Zenici je istakao da muzika ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje građana.

“Nije ovo prvi put da se odazovemo na poziv Filigrana jer tu smo da pružimo podršku svim sličnim društvima i udruženjima u Zenici koja daju široku lepezu podrške mentalnom i fizičkom zdravlju građana. Ono što je važno je da postoji i naučna osnova da muzika ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje ljudi i da može biti i terapijska. Mada je u današnje vrijeme taj uticaj i negativan pod udarima šunda, nepobitno je da muzika ima pozitivna svojstva i da kroz mentalnu higijenu daje doprinos očuvanju ljudskog zdravlja“, poručio je Hasanica.

Po mišljenju Saliha Čajdrića, člana ansambla “Zeničke Meraklije” i dugogodišnjeg muzičara muzika ima opuštajući, relaksirajući uticaj i doprinosi psihičkoj stabilnosti.

“Stara narodna poslovica kaže, ko pjeva zlo ne misli a ja dodajem, ko pjeva i svira to je još manje zlo misli,“ poručio je Čajdrić.

Ovo druženje je iskorišteno i da sa najave osmi Tamburaški susreti koji će se u organizaciji GUD Filigrana održati 18. augusta u sklopu programa Zenica Summer Festa.

Uz domaćina u programu će nastupiti tamburaški orkestri i ansambli iz Vareša, Viteza, Osijeka i Zenice.

GUD Filigran iz Zenice domaćin 8. tamburaških susreta TAMBURICA ZE FEST



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno