Kultura Ljudi

VIDEO: KULTURA PRIČA- Snežana Vidović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U novom serijalu “Kultura priča” donosimo vam niz intervjua sa glumcima BNP Zenica, ali u nastavku serijala možete očekivali intervjue i sa ostalim istaknutim članovima kulturne scene Zenice i one koje njihov početak veže za naš grad.

Rođena 1980. godine, u Zenici. Osnovnu i srednju školu završila je u Zenici. Diplomirala je na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru, na odsjeku Dramska umjetnost – gluma.

Godine 1998., nakon završenog Dramskog studija Bosanskog narodnog pozorišta Zenica primljena je u stalni angažman, kao članica Glumačkog ansambla BNP-a Zenica.

Od tog perioda, do danas, kao glumica, koreografkinja ili saradnica za scenski pokret, uzela je učešća u brojnim projektima BNP-a Zenica u kojima je ostvarila desetine glumačkih kreacija.

Kao gošća, igrala je i u predstavama Narodnog pozorišta u Sarajevu (Soba I. Horozovića u režiji G. Gojera, Prvi put s ocem na izbore A. Sidrana u režiji S. Kupusovića), Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banja Luci (Čorba od kanarinca M. Radovića u režiji N. Gvozdenovića), te u koprodukcijskoj predstavi turskih i sirijskih teatara i teatarskih festivala (Manekenka D. Al Rahbija u režiji M. Nurullah Tuncera.)

U okviru Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica, režirala je predstavu za djecu Dugonja, Trbonja i Vidonja M. Širole, zajedno sa M. Mijatovićem.

ULOGE NA TELEVIZIJI

1. TV-serija Viza za budućnost, režija Sulejman Kupusović, Nedžad Begović, Vojislav Milašević,    Admir Glamočak, Faruk Sokolović, produkcija Mebius film i FTV (2005-2008)

2. TV-serija Crna Hronika,režija Faruk Sokolovic, produkcija Mebius film i FTV(2004-2006)

3. TV-serija Žene s broja 13, režija Sulejman Kupusović,produkcija Hayat TV(2007-2008)

4. TV-serija Lud, zbunjen, normalan, režija Elmir Jukić, produkcija F.I.S.T. (2008-2016)

5. TV-serija Kriza,režija Elmir Jukić, produkcija F.I.S.T. (2014)

ULOGE NA FILMU

1  Igrani film Odmor u Bosni, režija Richard Shepard (2006.)

2. Igrani film Teško je biti fin, režija Srđan Vuletić (2006.)

3. Igrani film Smrt u Sarajevu, režija Danis Tanović (2016.)

4. Kratki igrani film Sevap/Mitzvah, režija Sabina Vajrača (2022.)

NAGRADE ZA GLUMAČKA OSTVARENJA

1. Nagrada Žirija za izuzetan umjetnički doživljaj za glumačku kreaciju u predstavi Kišna sonata grupe autora u režiji Kolektiva na Teatar festu u Doboju (2007.)

2. Nagrada stručnog žirija za najbolju mladu glumicu za ulogu Zite u predstavi Prvi put s ocem na izbore A. Sidrana u režiji S. Kupusovića, u produkciji Narodnog pozorišta u Sarajevu na Festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica (2007.)

3. Nagrada stručnog žirija za najbolju žensku ulogu za ulogu Morin Folan u predstavi predstavi  Kišna sonata grupe autora u režiji Kolektiva na 12. Festivalu malih scena – monodrama Republike Srpske, (2008.)

4. Nagrada stručnog žirija za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca/glumice za ulogu Dževahire u predstavi Nevakat Derviša Sušića – Hasana Džafića u režiji Slađane Kilibarde na 28. Susretima pozorišta BiH Jajce,  (2009.)

5. Specijalna nagrada Žirija za kolektvnu glumačku igru . za tumačenje uloge Pepeljuge u predstavi Opšta bolnica Hriste Bojčeva u režiji Gorana Bulajića na Teatarfestu u Doboju (2009.)

6. Specijalna nagrada Stručnog žirija za kolektivnu glumačku igru  za glumačka ostvarenja u predstavi Stranci grupe autora u režiji Lajle Kaikčija na X festivalu bh. drame Zenica(2011.)

7.Nagrada stručnog žirija za najbolju žensku ulogu za ulogu Lamije u filmu Smrt u Sarajevu, Danisa Tanovića u režiji Danisa Tanovića, na 30.Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festival, (2016.)

8. Nagrada stručnog žirija za najbolju epizodnu ulogu za ulogu Bademe Pegaz u predstavi Sedam strahova Selvedina Avdića u režiji Selme Spahić na XX festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica (2021.)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno