Zenica

Video: Mittal kupuje plinske kotlove, Gradu ponuđena zajednička kompanija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Video: Mittal kupuje plinske kotlove, Gradu ponuđena zajednička kompanija  – Čelni ljudi Grada Zenice, Gradskog vijeća i Arcelor Mittala danas su u Zenici razgovarali o mogućem rješenju grijanja Zenice putem formiranja joint-venture firme koja bi projektovala, izgradila i koristila kotlove na koksni i zemni plin, čime bi se zamijenili dosadašnji kotlovi koji su godišnje trošili oko 130.000 tona uglja.

Zenicablog donosi izjave menadžerice u Arcelor Mittalu Azre Sivro i pomoćnika gradonačelnika Jugoslava Anđelića po ovom pitanju, a nakon sastanka završenog oko 14 sati. Kako je rečeno, Mittal će svakako graditi nove kotlove, jer su postojeć dva na izdisaju, a hoće li im se Grad pridružiti, ovisiti će od odluke Gradskog vijeća te Uprave, koja će biti donesena do kraja ljeta, odnosno avgusta.

Na decidan upit da li se radi o konačnom odustajanju od projekta plinske elektrane sa preduzećem KTG, Anđelić je rekao: postoji još nekoliko opcija, ne bih sad ništa govorio, uskoro će sve biti poznato.

-Danas je u kompanija ArcelorMittal Zenica u svojim prostorijama prezentirala upravi Grada Zenice, predstavnicima gradskog vijeća i JP Grijanje projekat rekonstrukcije Eneregetike. Ovaj projekta uključuje formiranje nove Joint Venture kompanije i izgradnju Gasnih kotlova koji bi za svoj rad koristili interne gasove,tj. koksni i visokopećni plin. Naš prijedlog je da se proizvedena para koristi kako za tehnološke potrebe ArcelorMittal Zenica tako i za grijanje Grada Zenice. Kompanija ArcelorMIttal Zenica od oktobra 2014 godine informiše i upozorava gradsku upravu vezano za stanje kotlova i njihov životni vijek koji je pri kraju.Imajući na umu da trenutno nema izvodljivog trajnog riješenja izvora toplinske energije za grijanje Grada Zenice, kao i životni vijek kotlova u ArcelorMittal Zenici, da bi osigurala dugoročnu održivost i poboljšala energetsku efikasnost na ekološki prihvatljiv način, ArcelorMIttal Zenica je izradio prethodnu studiju izvodljivostikojom je dokazana izvodljivost ovog projekta. Kompnija je ponudila i očekuje da se Grad ili bilo koja druga državna institucija pridruži sa udjelom od 20% kao partner da bi se osigurala transparentnost projekta. Realizacijom ovog projekta bi se ne samo dugoročno riješio izvor toplinske energije za grijanje Grada, već bi se istovremeno toplinska energija proizvodila naokolinski prihvatljiv način, čime bi se nivo emisija iz pogona Toplana smanjio za 60 do 65%.  Kako je vrijeme potrebno za realizaciju ovog projekta 2,5 godina i neopodno je odmah nastaviti naredne aktivnosti na realizaciji ovog projekta, ArcelorMittaločekuje što je moguće prije odluku Grdske uprave i potpisivanje Memoranduma o razumjevanju kojim bi se potvrdilo učešće Grada Zenice u ovom projektu idefinisao konačan koncept projekta, kaže Azra Sivro, menadžer za ekologiju AMZ.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno