Nesreće

VIDEO: Nakon izjave zvaničnika CZ FBIH: Demant GSS u BIH – Licencirani psi GSS u BiH su bili spremni na akciju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

GSS FBiH ima obučene i iskusne potražne pse koji su bili spremni da odgovore od prvih sati nesreće.

Iznenađeni smo i zgranuti tvrdnjama Sabahudina Spahovića, vođe USAR tima FUCZ-a da u Bosni i Hercegovini ne postoje psi obučeni za traženje unesrećenih u elementarnim nepogodama.



1. Današnji pronalazak i spašavanje živog djeteta u Jablanici pokazuje da se pronalazak živih ne može i ne treba isključiti. Samim tim pokazuje se da i dalje traje faza spašavanja, te da nije tačno da su isključivo potrebni psi trenirani samo za pronalazak mrtvih tijela.

2. GSS FBiH posjeduje više obučenih i iskusnih pasa i vodiča. Ovi psi su trenirani za različite situacije, a dokazali su se višestruko na terenu uključujući pri spašavanju iz zemljotresa u Turskoj.

3. Potražni psi, kao i svi ostali ljudski i materijalni resursi stavljeni su na raspolaganje lokalnim kriznim štabovima i svim ostalim operativno-koordinacionim tijelima od prvih trenutaka tragedije u Jablanici i drugim mjestima. Od tog trenutka nadalje svi kapaciteti GSS FBiH djeluju po uputama i zaduženjima tijela koje rukovode nesrećom, te u skladu sa tim potražni psi nisu upućeni na teren jer ih niko nije zatražio.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno