Biznis

VIDEO: Prekid željezničkog saobraćaja ugrozio poslovanje zeničkog ArcelorMittala

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Štete nastale nakon katastrofe u Jablanici tek će se zbrajati. Izgubljeni ljudski životi su nenadoknadivi. Brojne porodice ostale su bez svojih domova.

Trpi i privreda. Zbog ugroženog željezničkog saobraćaja i uništene pruge koja vodi prema Luci Ploče, ugroženo je poslovanje kompanije ArcelorMittal sa sjedištem u Zenici. Također, zbog većih troškova transporta prilikom korištenja obilaznih puteva i ostala privredna preduzeća iz ZDK-a trpe posljedice.

Uništena cestovna i željeznička infrastruktura utječe na posolovanje, naročito kompanija koje su direktno ili indirektno vezane za luku Ploče. Dostupnost koksa, jedne od ključnih sirovina za proizvodni proces u ArcelorMittalu Zenica postaje ozbiljan izazov.

“Kao što je GIKIL, naš glavni dobavljač koksa obznanio, oni već trpe posljedice ove situacije, smanjujući svoje kapacitete proizvodnje. Trenutno se vrši transport putem kamiona, što za nas znači povećane troškove transporta. To je novi finansijski udarac na naše poslovanje i faktor koji ćemo morati pažljivo pratiti u narednim mjesecima, pored smanjene proizvodnje. Također, naš novi brod koksa je na putu za Luku Rijeka i to će nam povećati troškove prijevoza i vrijeme isporuke”, navode iz Uprave ArcelorMittala Zenica

“Primjera radi, jedan brod koji vozi za Željezaru za Gikil u Lukavcu da se istovari treba 80-100 kamiona – da dođu da istovare i da ga prevezu, a željeznička kompozicija od 40-ak vagona je u stanju najedanput da to uradi”, ističe Nagib Mujkić, predsjednik Udruženja privrednika Motrix Žepče.

Kako zamjeniti tako efikasnu dosadašnju isporuku u odnosnu na neko novo riješenje – pitanje je koje muči privrednike. Dodatni problem predstavlja što je potrebno angažovati veliki broj kamiona.

“Ogroman broj kamiona koji u ovom momentu nemamo i prijevoz koji će biti jako skup sa svim ovim zastojima, trošimo više goriva tako da će cijena koštanja biti veća. Ovdje podjednako treba da se uključe u rješavanje problema i privrednici i država. Privrednici su svjesni težine i zadatka koji stoji pred državom, imaju dobrim dijelom i razumijevanja i oni će dati doprinos”, ističe Mujkić.

“Imamo poslovnicu u Mostaru, snabdijevamo je odavde materijalom. Do sad smo išli preko Konjica i Jablanice, sada idemo okolo preko Šujice na Tomislavgrad i put je duplo duži. Zamislite koliki gubitak po tom osnovu imamo”, kaže Mladen Perić, predsjednik Saveza udruženja poslodavaca ZDK-a.

S obzirom na to da pune budžete i da snose veliki dio odgovornosti u očuvanju radnih mjesta, privrednici apeluju na nadležne da se ubrzaju administrativne procedure i da se pruga što prije stavi u funkciju. Potrebno je brzo reagovati jer je to u konačnici interes države, a svaki zaposlenik u Federaciji BiH na mjesečnom nivou ima određena izdvajanja.

“Za nesreće godišnje izdvojimo oko 72 miliona maraka, isto toliko izdvajamo i za vodne naknade. To je već 144 miliona maraka. Ako od tog iznosa ne možemo namiriti štetu koju imaju građani, prije svega i privreda, onda je naše izdvajanje solidna baza da se uzme nekakav kredit koji bi se kasnije vraćao iz tih sredstava koja se godišnje izdvajaju”, zaključuje Perić.

Zbog novonastale situacije brojne firme prinuđene su prilagoditi se novim uslovima poslovanja s ciljem osiguravanja kontinuiteta u snabdijevanju kupaca uz minimiziranje finansijskih utjecaja na poslovanje.

federalna.ba

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno