Zenica

VIDEO: Rudnik u Zenici prvi u nizu žrtvovanih rudnika, rudari u agoniji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Najava o većim cijenama električne energije koje će građani FBiH plaćati od narednog mjeseca ponovo je ogolila stare probleme rudnika i energetske stabilnosti. Teret argumenata za ovu odluku nadležni prebacuju na leđa rudnika zbog čega najavljuju njihovo zatvaranje i prelazak na obnovljive izvore energije. Energetska tranzicija u pravcu obnovljivh izvora energije obaveza je o kojoj je trebalo još ranije razmišljati, kažu stručnjaci. Finansijska neodrživost, s druge strane, nije smjela da bude okidač ovoj odluci.

Prvi u nizu rudnika koji će biti žrtvovan je zenički. Iz Elektroprivrede BiH tvrde: vukao ih je u minus.

Proizvodnja u jedinom preostalom pogonu pri RMU Zenica, jami Raspotočje, obustavljena je 27. marta. Kapija bi mogla da bude trajno zatvorena uskoro. Sve do tada, rudari će biti u agoniji. Iz Elektroprivrede BiH i nadležnog federalnog ministarstva kažu da će se proces zatvaranja rudnika odvijati u tri etape.

Od kojih je jedna zbrinjavanje radnika. Međutim, rudari ogorčeni. Ne zbog odluke, prinuđeni su da je prihvate. Ali, zašto ponovo preko njihovih leđa, pitaju se?

“Prilikom zatvaranja ljudi to rade preko koljena. Rudari nisu ispoštovani od strane ministarstva niti Elektroprivrede s tim uplatama, ne prate nas onako kako smo dogovorili i kako su nam obećali. Kako živi rudar? Nikako. Pali smo na 600 KM”, naglasio nam je radnik u RMU Zenica, Alija Selman.

A ni to im se ne isplaćuje redovno. Posljednju platu dobili su za april. Pojedini nisu željeli da ih snimimo, no svjedočili smo jednom starijem rudaru koji je došao da ponovo moli za izmirenje obaveza kako bi mogao da ostvari svoje pravo na penziju. I još jednom, mlađem, koji je došao da da otkaz.

Cijelu priču donosi Tatjana Drljić za N1.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno