Politika

VIDEO: Vlada ZDK proglasila epidemiju morbila, stvoreni uslovi za potpisivanje novog kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o proglašenju epidemije morbila na području ovog kantona, sa prijedlogom protivepidemijskih mjera koje su pripremili Ministarstvo zdravstva i JU Institut za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica.

Služba za epidemiologiju i higijenu INZ-a je zaključno s 18. julom zaprimila i obradila 1.209 prijava zarazne bolesti morbili, a najveća incidenca obolijevanja zabilježena je u Kaknju, Visokom, Zenici i Zavidovićima. Najveći broj oboljelih dolazi iz dobne grupe od 0 do 6 godina starosti, kao i onih od 7 do 14. Od ukupnog broja od 1209 oboljelih, nevakcinisano je čak 92,2 posto.

– Ministarstvo zdravstva je zajedno sa INZ-om usaglasilo protivepidemijske mjere i zauzet je zajednički stav da je u narednom periodu neophodno dalje aktivno pratiti epidemiološku situaciju i pravovremeno reagirati u smislu poduzimanja konkretnih protivpandemijskih mjera s cilje suzbijanja širenja navedene zaraze – rekao je premijer Nezir Pivić.

Vlada je usvojila prijedlog rebalansa budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja kojim su osigurana sredstva za povećanje plaća zaposlenih u javnom zdravstvu ovog kantona.

– Pregovarački tim Vlade i sindikati ljekara i zdravstvenih radnika su usaglasili novi kolektivni ugovor, koji će biti potpisan narednih dana, a predviđa poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u zdravstvu. Ovo je nastavak politike Vlade, nakon što smo početkom godine povećali plate zaposlenim u MUP-u, pravosuđu i javnoj upravi – rekao je premijer Pivić. Naveo je da će plate ljekara biti povećane za 15 posto, a medicinskih sestara/tehničara za 20 posto.

Vlada je usvojila i više odluka o odobravanju sredstava pripadnicima branilačke populacije za rekonstrukciju, odnosno izgradnju stambenih objekata, kao i finansiranja troškova liječenja na osnovu pojedinačnih zahtjeva, a donesene su i odluke o davanju saglasnosti za prevoz učenika tri škole u Tešnju, Kaknju i Zavidovićima.

Također, odobrena su novčana sredstva u iznosu od 3.000 KM za troje takmičara iz ovog kantona u svrhu finansijske podrške za učešće na svjetskom teakwondo juniorskom prvenstvu CHUNCHEON koje se održava u Južnoj Koreji od 20. septembra do 10. oktobra.

Vlada je odobrila 4.500 KM za devet takmičara iz ovog kantona radi učešća na Evropskom prvenstvu u robotici u italijanskoj Breši. Radi se o takmičarima iz tri starosne kategorije koji su plasman na Evropsko prvenstvo izborile na Državnom prvenstvu u robotici za djecu i omladinu održanom u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno