Biznis Zenica

VIDEO: ZEPS 2024 “Kuda ide privreda BiH?”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na Generalnom BH sajmu ZEPS 2024. danas je održan Centralni panel „Kuda ide privreda BiH: Šanse i mogućnosti razvoja – Gdje se vidimo 2030 godine“.

Moderator je bio Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine,  panelisti lideri poduzetništva, menadžeri i pokretači razvoja BH. privrede: Sanela Karić, direktorica u Adriatic Metals BH, Adem Hanić, direktor TMD Group Gradačac, Salih Lemeš, direktor kompanije Alternativa d.o.o., Suad Ećo, generalni direktor kompanije Ećo Company Sarajevo.

Sanela Karić, izvršna direktorica Adriatic Metals BH, je svoju profesionalnu putanju započela u kompaniji Prevent, nakon čega je pokrenula vlastitu advokatsku praksu. Kao pravni savjetnik Adriatic Metals BH, te vlasnica i direktorica pravne firme u BiH, njeno iskustvo u poslovanju i pravnim aspektima industrije čini je ključnom figurom u razvoju moderne privrede. Danas, kao izvršna direktorica Adriatic Metals BH, predvodi jedan od najznačajnijih projekata u rudarstvu Bosne i Hercegovine.

“Naše kompanije imaju savršeno razvijene projekte, osigurana sredstva i visokokvalificiran kadar. Ipak, ključni zaključak ovog panela jeste da država mora preuzeti odgovornost za kreiranje strateških dokumenata koji će jasno definirati smjer razvoja privrede Bosne i Hercegovine, uključujući privrednike poput nas. Također, neophodno je hitno modernizirati regulatorni okvir. Bez temeljite i sistemske reforme zakonodavstva koja će omogućiti rad na projektima poput našeg, ubrzati zelenu tranziciju i olakšati korištenje sredstava iz EU fondova, suočićemo se s ozbiljnim izazovima do 2026. godine, kada nas očekuje primjena Mehanizma prilagodbe ugljika na granicama (CBAM), koji će predstavljati značajan fiskalni teret za sve privrednike. Stoga, jedan od najvažnijih zaključaka ovog panela je da državni organi moraju ubrzano raditi na pronalaženju zakonskih rješenja kako bi se ovi projekti implementirali što prije”, istakla je Karić.

Suad Ećo osnivač i direktor firme Ećo Company Sarajevo, te predsjednik je Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo smatra kako drvna industrija definitivno može biti perspektivna i itekako može konkurirati ne samo evropskim nego i svjetskim proizvođačima a posebno u domenu visoko kvalitetnog namještaja. Bosanskohercegovačke firme bi trebale razvijati i jačati vlastiti proizvod, od bazne sirovine do finalne proizvodnje. Kao jedno od ključnih pitanja nameće se kako osposobiti tehnologiju i visoko kvalifikovane radnike koji će se baviti tim tehnologijama a u konačnici da mogu konkurirati sa drugim razvijenim zemljama. Naveo je da privrednici moraju raditi na povećavanju plata te kako trebaju uložiti više truda u zadržavanju radne snage u Bosni i Hercegovini.

Inače firma koju vodi spada u lidere u svojoj oblasti djelovanja, uspješno posluje na teritoriji Bosne i Hercegovine ali i Evrope.

Salih Lemeš, osnivač i direktor kompanije Alternativa d.o.o. Sarajevo, lider na Zapadnom Balkanu u proizvodnji termoizolacionih panela i bojenih limova za građevinarstvo, naglasio je da je kompanija izrasla iz skromnih početaka do prepoznatljivog brenda, prisutnog ne samo u BiH već i širom Evrope. Alternativa d.o.o. nudi rješenja za energetsku efikasnost, a Lemeš je govorio o mogućnostima primjene ESCO modela u rješavanju sistema energetske efikasnosti, uključujući partnerstva s drugim kompanijama u toj oblasti. On je istakao važnost odgovornog i racionalnog razvoja, kao i ključnu ulogu komunikacije i prilika koje pruža domaće tržište.

Lemeš je takođe naglasio značaj stranih investicija i saradnje sa istočnim tržištima, gdje Alternativa ostvaruje značajan uspjeh, istakavši važnost dijaspore kao ključnog resursa za razvoj bosanskohercegovačkih kompanija.

TMD Group, kompanija koja obuhvata više preduzeća u BiH i inostranstvu, a koja je osnovana u Gradačcu, proširila je svoje poslovanje i postala jedan od vodećih igrača u svojoj oblasti. Hanić je podijelio svoja iskustva, ističući dvije krizne situacije kroz koje je kompanija izašla još jača, pokazavši da se vlastitim naporima može postići promjena. On je ukazao na dva ključna segmenta u kojima bi privreda BiH trebala napredovati: politička i pravna stabilnost te jačanje baznih resursa, poput rude i čelika. Napomenuo je da BiH, uprkos izazovima, prednjači u sektoru metala i ima najbolje radnike u regionu. Istakao je kako TMD Group godišnje uvozi 40.000 tona materijala iz Kine, dok BiH posjeduje resurse da te materijale proizvodi sama.

Govoreći o budućnosti, Hanić je naglasio potrebu za dugoročnom strategijom i ujedinjenjem snaga privrede kako bi se stvorili bolji uslovi za radnike i građane. “Krize su teške, ali su šansa. BiH kompanije su pokazale otpornost i prilagodljivost, iako je pred nama velika kriza, vidim je kao priliku za rast i razvoj”, kazao je Hanić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno