Zenica

VIDEO+FOTO: Ambasador Francuske i rektor UNZE otvorili “Francuski kutak” na Filozofskom fakultetu Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini François Delmas svečano je danas zajedno sa rektorom Univerziteta u Zenici prof.dr. Jusufom Durakovićem i profesorima sa Univerziteta u Zenici i Univerziteta u Poatjeu otvorio “Francuski kutak” na Filozofskom fakultetu u Zenici.

Kutak će biti prostor u kojem će se promovisati francuski jezik, kultura i tradicija, a prošle sedmice je počeo i besplatan kurs francuskog jezika za studente i profesore Univerziteta u Zenici.

“Ovaj događaj predstavlja važan korak u jačanju kulturnih, lingvističkih i akademskih veza između Francuske i Bosne i Hercegovine, a mogu reći i Frankofonije i BiH. Posebno u Zeničko-dobojskom kantonu.Otvaranje Francuskog kutka dokaz je želje za uključenjem u međunarodnu dinamiku i promovisanje učenja jezika, te ključne poluge za budućnost” kazao je ambasador Delmas.

Ambasador Delmas se zahvalio na podršci pri realizaciji ovog projekta menadžmentu UNZE-a, na čelu s rekotorom prof. dr. Jusufom Durakovićem, a izrazio je zadovoljstvo što su u tome sudjelovali Ambasada Francuske te Francuski institut u BiH.

“Ovaj francuski kutak je ustvari puno više od običnog prostora posvećenog francuskom jeziku. To je mjesto razmjene, susreta i otkrivanja koje nudi univerzitetskoj zajednici u Zenici otvaranje prema frankofonom svijetu. Tako ovo mjesto postaje dio univerzitetske saradnje naše dvije zemlje, kojoj smo posebno posvećeni” – podvukao je Delmas, te najavio kako će ovaj kutak olakšati francuskim kulturnim i pedagoškim resursima.

Najavio je i, zajedno s Francuskim institutom, bogate aktivnosti, kao što su projekcije filmova te virtualna prezentacija kulturnih događaja i konferencija, koje će omogućiti “studentima da dopru do srca Frankofonije.

-Uostalom, Francuski institut u Sarajevu će ih redovno pozivati na znančajne događaje – najavio je ambasador Delmas.

Podsjetio je kako je u toku i konkurs za bh. studente za studiranje na francuskim univerzitetima, a UNZE ima razvijenu, dugogodišnju saradnju s Univerzitetom u Poatjeu, čija delegacija ovih dana boravi na UNZE-u te održava nekoliko radionica.

Dekanesa Filozofskog fakulteta Alica Arnaut najavila je kako će, kada bude uređen, Francuski kutak dobiti puno veći prostor. Rektor zeničkog univerziteta Duraković zahvalio je gostima na produbljivanju saradnje zeničkog i Univerziteta u Poatjeu.

“Ovaj kutak nije samo fizički prostor, on predstavlja most između naše akademske zajednice i jadne od najstarijih i najbogatijih kultura Evrope. Francuska kultura, umjetnost, filozofija, nauka i tehnologija, duboko su uticali na oblikovanje svijeta kakav danas poznajemo. Otvaranjem ovog kutka, otvaramo i vrata novim idejama, znanju, mogućnostima za međunarodnu saradnju i, što je najvažnije, interkulturalno razumijevanje” kazao je Duraković.

UNZE je, kaže, oduvijek težio da bude otvoren za sve različitosti pa će i Francuski kutak biti inspiracija za mnoge. Raduje se, budućoj saradnji sa Ambasadom Francuske u Sarajevu, na obostranu korist. Posebno je zahvalio profesorici Sanji Bošković sa Univerziteta u Poatjeu, koja je bila spona između tog univerziteta i UNZE-a.

Profesori s Univerziteta u Poatjeu, koji su gosti Univerziteta u Zenici tokom ove sedmice, istakli su zadovoljstvo saradnjom koju dva Univerziteta imaju u nadi da će saradnja u narednom periodu biti nadograđena.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno