Nogomet

VIDEO+FOTO: Čelik u Kupu BiH dočekuje Stupčanicu, očekuje se plasman dalje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na stadionu Bilino polje je održana press konferencija pred sutrašnju (utorak, 29. oktobar) utakmicu 1/16 finala Kupa BiH u kojoj Čelik dočekuje ekipu Stupčanice iz Olova.

Protekli vikend smo igrali prvenstvenu utakmicu sa Stupčanicom, gdje smo nesretno poraženi 4:2, nakon što smo na poluvremenu vodili 2:0. Danas su se predstavnicima medija obratili šef stručnog štaba Čelika Dženan Zaimović i kapiten Kenan Horić i direktor Emir Čerim.

„Svakako da nam je žao kako je na kraju prošla utakmica u Olovu, jer smo u prvom poluvremenu imali igru i rezultat koji nas je držao na prvom mjestu u tom momentu. S tim rezultatom bi bili na korak našeg cilja koji smo sebi i ekipi zadali pred početak prvenstva, a to je da za vrhom tabele zaostajemo tri do pet bodova u cilju pravljenja pritiska na Kantonalnu i gradsku vlast da ispune svoje obećanja prema Čeliku.

Također, dobri rezultati nam daju dobru osnovu u razgovorima sa sponzorima, jer upravo radimo na sklapanju novih sponzorskih ugovora i formiranju finansijske konstrukcije za narednu godinu.

I ova utakmica nam je pokazala šta nama fali, a to su finansije da obezbijedimo veći roster jer je to osnova poraza u Olovu. Sa obećanim sredstvima od Grada i Kantona, uz sredstva koje će Uprava obezbijediti kroz sponzorske ugovore, uvjeren sam da bi mogli napraviti taj iskorak i biti ozbiljan kandidat za povratak u Premijer ligu BiH” istakao je Čerim.

Novinare je zanimalo više informacija o povećanju budžeta za sport u ZDK. Čerim je rekao: “Članovi Uprave Kluba su u proteklom periodu imali niz sastanaka sa svim zainteresovanim stranama i potvrđeno je da preduslov za učešće u budžetu nije deblokada računa, iako nama to ne igra neku ulogu, jer čak i da sredstva budu uplaćena na blokirani račun, to će nam pomoći u procesu deblokade. U narednim danima očekuje se tematska sjednica Skupštine ZDK gdje će i Klub uzti učešće i nakon čega bi sve trebalo biti jasnije.

Što se tiče Plandila i gradnje trening centra na tom dijelu Kamberović polja, mi smo u kontaktu sa Gradom i Savezom. Gradsko vijeće je usvojilo Urbanistički plan po kojem su na tom dijelu ostali planirani tereni za treniranje. Imali smo kontakte i sa NSBiH gdje su oni zainteresovani i otvoreni da i mi uđemo u projekat izgradnje terena, uz preduslov da Klub i Grad obave pripremne radnje. Svakako se nadamo da će se u narednom period ove aktivnosti dodatno aktuelizirati i da ćemo što prije ući u ovaj projekat.

Iskoristio bih ovu priliku da najavim humanitarnu prijateljsku utakmicu sa FK Klis koja će biti odigrana 15.11.2024 u 18:30. Prihodi od ulaznica će biti uplaćeni za obnove terena u Buturović polju, Fojnici i Kreševu. Sa zadovoljstvom smo kontaktirali Klis i izabrali ih za ovu utakmicu jer su i oni dio naše historije, obzirom da smo s njima igrali utakmicu za plasman u Prvu ligu FBiH pred punim stadionom.

Šef stručnog štaba Dženan Zaimović se prvo osvrnuo na utakmicu u subotu, a onda najavio i sutrašnji meč:

„Neminovno je da se osvrnemo i na utakmicu od proteklog vikenda. Zahvaljujem se iskrenim navijačima Čelika koji nas prate na svakoj utakmici od kada sam došao. Za utakmicu u Olovu ne možemo gledati samo tih 90 minuta, jer da smo imali zdrav roster, sigurno bi bilo drugačije. Prvo poluvrijeme je bilo dosta dobro, jer smo dali dva gola, a domaćin je imao samo jedan šut prema našem golu. Uz rad na treningu, razgovore iz svlačionice i ozbiljnost igrača na terenu, prvo poluvrijeme je dobro izgledalo i to bi trebala biti neka naša vodilja u kojem smjeru trebamo ići u narednom periodu. Kako da radimo, kako da igramo i kako da svi zajedno budemo u tim situacijama.

Međutim, u drugom poluvremenu kada je protivnik uveo svoje još bolje igrače, mi smo morali izvršiti prinudne zamjene gdje se više gledalo ko može izdržati nego ko može nešto na terenu uraditi i preokrenuti. Nažalost, praktično smo iz 3 šuta primili četiri gola. Penal i četvrti gol su greške na nivou juniorskog fudbala, a prva dva gola smo jednostavno imali naivnu reakciju. Imali smo strah u mirnoći kada smo mi imali loptu. Čestitali smo protivniku, a vidjeli smo stvari na kojima mi treba da radimo i okrenuli smo se narednim utakmicama.

Liga je izjednačena, jer prije tri kola smo bježali zoni za ispadanje 4 boda, a evo nakon poluvremena u Olovu smo bili prvi na tabeli. Prosjek godina ove ekipe je bio 21 godina, i to neiskustvo nas je koštalo u drugom poluvremenu. U Olovu nam se zadesilo da nemamo na raspolaganju četiri najiskusnija igrača, uz to da je skoro čitav roster u prvoj postavi imao dva žuta kartona, pa im je prijetila suspenzija.

U kratkom periodu imamo mnogo utakmica, u 21 dan imamo šest utakmica. Ne treba biti nešto posebno pametan da se zna da su mladi igrači skloni oscilacijama, pogotovo kada u kratkom periodu igraju puno zahtjenvih utakmica. Psihički i taktički smo se poprilično digli, ali fizički još uvijek imamo probleme.

Ne želim da kukam, smatram da imamo najbolje igrače i borimo se s onim šta imamo. Znamo koji nam je pravac i šta treba da radimo.

Pokušaćemo izvući najviše iz svih igrača u narednim utakmicama, počevši od sutrašnje utakmice u Kupu.

Nama je u svakoj utakmici cilj da pobijedimo i u to nema sumnje. U kupu nam je svakako cilj da prođemo dalje, ali imamo problema sa stastavljanjem ekipe zbog povreda, umora, kartona itd. Želimo privući navijače dobrom igrom i borbom na terenu. Još uvijek ne znam ko će moći igrati, jer evo i za Musu su neke crne prognoze da će odsustvovati do pause.

Atmosfera i rezultat utiču na igrače, tako da je teško kontrolisati emocije u nekim momentima, pa je i to jedan od razloga velikog broja kartona. Svakako, vjerujem da će ova omladina kroz trenažni proces i rad to popraviti u karijeri. To su stvari koje se grade kroz omladinske kategorije.

Bez obzira na pojedinca i na njihov kvalitet, na prvom mjestu uvijek treba biti ime Kluba i Grb i mora se raditi na tome da dobijamo manje kartona.

Svakako nam ne ide na ruku da ako prođemo u Kupu, sljedeće kolo igramo 8. Februara što je više od mjesec dana prije početka prvenstva.

Klubovi iz nižih liga su tu u podređenom položaju jer ćemo biti u drugoj sedmici priprema, dok će premijerligašima to biti generalke pred početak prvenstva.

Na kraju se medijima i navijačima obratio i kapiten Kenan Horić:

„Bilo je teško gledati ekipu i biti bespomoćan. Sigurno je da je i atmosfera poljuljana, ali već sutra mora biti nova energija i novi motiv. Gledaćemo da se izvučemo i da ponudimo svoj maksimum jer su naši navijači i simpatizeri to zaslužili. Naravno, svaku utakmicu ćemo ići na pobjedu bez obzira na protivnika, a sutrašnji protivnik je jako kvalitetan. Gledaćemo sebe i pokušaćemo da ovaj put period dobre igre traje 90 minuta, a ne 45 kao što je to bilo u Olovu. Želimo da budemo jači mentalno i da duže držimo loptu. Ovakve utakmice donose dodatno iskustvo našim mlađim igračima i sigurno je da će im one pomoći u budućnosti da budu bolji.”



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno