Zenica

VIDEO+FOTO: Filozofski fakultet Zenica proslavu 30. rođendana završio konferencijom “Nauka i savremenost”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Filozofski fakultet Zenica proslavu 30. rođendana završio konferencijom “Nauka i savremenost”- U Hotelu Zenica Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici danas je kao posljednji sadržaj u sklopu obilježavanja 30. godina rada i postojanja fakulteta bio domaćin 10. međunarodne naučno-stručne konferencije “Nauka i savremenost”.

Prema riječima domaćina na ovogodišnjem skupu sudjeluje 92 učesnika iz pet država i to BiH, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Turske, te je prihvaćeno ukupno 59 radova.

“Pored toga što ove godine slavimo 30 godina Filozofskog fakulteta UNZE-a, imamo i jubilarnu 10. konferenciju ‘Nauka i savremenost’, na koju se prijavio veliki broj učesnika. Selektirano je 59 radova. Ono što je najbitnije je da mi, kao čuvari humanističkih nauka na UNZE-u, zajedno s društvenim naukama, pokušavamo da vratimo status humanističkim i društvenim naukama, koje su nepravedno stavljene negdje na dno naučne ljestvice” istakle je dekanesa Filozofskog fakulteta Alica Arnaut.

Profesoricana Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Emina Dedić-Bukvić , koja je u izlaganju na konferenciji govorila na temu “Obrazovanje i savremenost”, istakla je kako su humanističke, a pogotovo “nauke koje se bave odgojem i obrazovanjem djece i mladih”, ključ održavanja i produžetka nekog društva.

“Savremenost, ali i odgovor na izazove koje mi imamo, trenutno, nalaze se upravo u odgojno-obrazovnim procesima. Humanistika kao takva, odnosno nauke o odgoju i obrazovanju, mogu podržati razvoj društva tako što će pravedno, jednakopravno i inkluzivno društvo kreirati uz podršku kvalitetnih nastavnika te kreirajući kvalitetne kulture učenja i podučavanja” naglasila je  profesorica Dedić-Bukvić.

Veliki je izazov u cijeloj BiH, podvukla je, privući i zadržati mlade ljude u nastavničkoj profesiji, posebno u nekim oblastima prirodnih nauka.

Pisac Darko Cvijetić, koji je na konferenciji izlagao temu “Kultura i savremenost”, naglasio je kako živimo “duboko antikulturno doba”.

“Ako hoćete, živimo postkulturno doba. Mi živimo u dobu postizama! Danas je kultura, zapravo, između te masovne i elitne kulture. U tom procijepu i diskrapanciji, negdje se gubi” smatra Cvijetić.

Živimo, naglasio je, u postfaktičkom i postinformacionom dobu, u kojem je moć manipulacije posredstvom medija i kanaliziranja dotoka informacija do te mjere velika da je “moguće da s brojem lajkova srušite američkog predsjednika”.

“Koliko god to smatrali trivijalnim, današnja kultura ima itekako ogromnu moć, koja je zapravo pogrešno usmjerena ili je usmjerena na pogrešne tačke našeg razvoja i naše osobnosti” poručio je Cvijetić.

Potrebno je, podvlači, reaktivirati vrlo bogatu historijsku baštinu BiH, jer su kulturni događaji postali incidenti, zati što nemamo “državno usmjereno njegovanje kulturoloških obrazaca”.

Samoj konferenciji su pored studenata prisustvovali i profesori, kako Filozofskog, tako i drugih fakulteta Univerziteta u Zenici, kao i rektor Jusuf Duraković, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Mirza Mušija i druge zvanice i gosti.

Tokom konferencije naglasak je stavljen na savremeni odnos prema čovjeku, čovjeka prema kulturi, obrazovanju…

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno