Zenica

VIDEO+FOTO: Kantonalna bolnica Zenica pustila u rad dva nova CT aparata, uskoro još deset miliona KM za opremu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sali za sastanke Kantonalne bolnice Zenica organizovana je press konferencija povodom puštanja u rad dva nova i najmodernija CT aparata u KB Zenica na kojoj su se obratili direktor Kantonalne bolnice Zenica Tarik Zulović, premijer ZDK Nezir Pivić i resorna ministrica, ministrica zdravstva ZDK Aida Salčinović.

Prema riječima direktora Zulovića, ova dva CT-a će biti na odjelima Radiologije i Radioterapije i pomoći će u efikasnijoj usluzi i zdravstvenoj zaštiti. Kako navodi, ovi uređaji su moderni te čak rade uz podršku umjetne inteligencije.

“Pružanje usluga sa novim aparatima značit će između ostalog, bolje usluge za pacijente sa malignim oboljenjima kojima su u prve dvije godine neophodna snimanja svaka četiri mjeseca“, kazao je direktor Kantonalne bolnice Zenica, Tarik Zulović.

Zulović je istakao još da bi s ovim uređajima, uz kadrovsko jačanje KB Zenica trebalo doći do skraćivanja listi čekanja i da bi trebali osigurati kvalitetniju zdravstvenu uslugu svim stanovnicima koji istu koriste u Kantonalnoj bolnici Zenica, te se zahvalio Vladi ZDK na ulaganjima koja vrši u ovom periodu.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić istakao je da je od samog početka cilj ovog saziva Vlade da poboljša uvjete medicinskim radnicima kako bi oni pružali što bolju zdravstvenu uslugu stanovništvu i korisnicima.

“Kao što vam je poznato, odvajamo sredstva za nabavku nove opreme iz razloga što planiramo da gradimo novu zgradu bolnice koja će biti historijski projekat i najveći zadatak Vlade ZDK u ovom mandatnom periodu. Drago mi je da smo pronašli sredstva da našim građanima obezbjedimo ove aparate za koje je Vlada ZDK izdvojila preko 3 miliona KM. Planiramo u narednom periodu nova izdvajanja u iznosu od 10 miliona KM za nabavku nove opreme za potrebe Kantonalne bolnice Zenica”, kazao je premijer Pivić.

Ministrica zdravstva dr. Aida Salčinović istakla je kako je ovo ministarstvo u proteklom periodu radilo na osiguranju bolje zdravstvene zaštite svih pacijenata u kantonu i da ulaganje u bolnicu nema alternativu.

“Sigurno ćemo osigurati bolju zdravstvenu zaštitu za sve naše pacijente. Ovo sve što radimo je u svrhu poboljšanja usluga u zdravstvu na području cijelog Zeničko-dobojskog kantona, a Kantonalna bolnica Zenica je nosioc zdravstva u našem kantonu”, poručila je dr. Salčinović.

Ministrica Salčinović je također istakla da su se pojavila na području ZDK novi slučajevi velikog kašlja te pozvala stanovništvo na redovnu imunizaciju kako bi se stekao imunitet i sačuvalo stanovništvo.

U narednom periodu je prema riječima direktora Zulovića u planiranih deset miliona koja je najavio premijer Pivić novac za nabavku linearnog akceleratora, kao i druge opreme. Zulović je istakao da će uskoro u KB Zenica biti zatvoren cijeli sistem kada se govori o Onkologiji tako da pacijenti iz našeg kantona će imati svu uslugu na raspologanju u ZDK i neće imati potrebu ići u Sarajevo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno