Zenica

VIDEO+FOTO: Međunarodna konferencija “Osobe s teškoćama: Izazovi i mogućnosti”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Međunarodna konferencija pod nazivom “Osobe s teškoćama: Izazovi i mogućnosti” okupila je više od 50 predstavnika organizacija i institucija koje direktno pružaju usluge djeci i odraslim s teškoćama u razvoju.

Organizatori konferencije su UNICEF i JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama, koji ove godine obilježava 10 godina postojanja.

Konferencija je pružila priliku organizacijama iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine da razmijene iskustva u radu s osobama s teškoćama u razvoju, ali i da istaknu brojne izazove s kojima se susreću. Posebno je naglašeno da cijeli region pati od nedostatka stručnih kadrova i političkog razumijevanja da se problematika osoba s teškoćama mora rješavati kroz saradnju više ministarstava, prvenstveno obrazovanja, socijalne politike i zdravstva.

Jedan od ključnih problema je nedostatak baze podataka o broju osoba s teškoćama u razvoju, što otežava izradu adekvatnih zakonskih propisa i učinkovitih mjera u zajednici.

Konferencija je također bila prilika za razmjenu mišljenja između organizacija i predstavnika vlasti iz općina, kantona i Federacije BiH. Predstavnici UNICEF-a su istakli kako je krajnje vrijeme da svi nivoi vlasti u BiH počnu konkretno ulagati u jačanje prava i osnaživanje kompetencija sve djece, bez čega nema budućnosti.

Učesnici konferencije su upoznati i s reformskim procesom otkrivanja, procjene, praćenja i upućivanja djece u riziku, djece s teškoćama i invaliditetom prema međunarodnoj klasifikaciji, koji se u BiH počeo razvijati iz Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, a trebao bi postati općeprihvaćeni model na području cijele BiH.

Povodom desetog jubileja, JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama dodijelio je plaketu UNICEF-u u kategoriji “Best Friend Forever” kao priznanje za dugogodišnju podršku i saradnju. Na taj način obilježili smo dosadašnju i još više učvrstili buduću saradnju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno