Biznis

VIDEO+FOTO: Pogledajte iznutra najduži cestovni tunel u BiH koji se gradi između Žepča i Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ceremonija povodom završetka proboja trenutno najdužeg cestovnog tunela koji se gradi u Bosni i Hercegovini – tunela Golubinja (dužine 3.610 metra) bit će održana u srijedu.

Ekipa Faktora imala je priliku doći na gradilište na Koridoru Vc, na dionici Poprikuše-Nemila te prvi ući u tunel nakon probijanja i uvjeriti se u kvalitetu izvedenih radova.

Tunel se nalazi između Zenice i Žepča. On će znatno skratiti put od Sarajeva ka sjeveru BiH, jer će izbaciti potrebu obilaska brda, odnosno vožnju kanjonom Bosne na ovom dijelu ceste.

Građevinski inženjer i šef gradilišta Hasan Coşkun kazao je za Faktor kakao je iskop tunela u lijevoj cijevi kompletiran, dok je u desnoj ostalo posljednjih 130 metara iskopa.

– Tokom iskopavanja naišli smo na mnoge poteškoće. S obzirom da je klasa tla vrlo varijabilna, dizajniran je najpogodniji sistem potpore sa najpogodnijim materijalima i posao je završen.

Želio bih istaći još jednu stvar. Ovaj tunel je naduži i najteži za izgradnju na ovom Koridoru. Uz radove na iskopu, u našem tunelu se nastavlja sekundarna potpora, odnosno proces betoniranja. Više od 65 posto radova na betoniranju podgrade je završeno – kazao je Coşkun.

Osim izgradnje tunela, istakao je, završena je i izgradnja ukupno pet mostova i drugih građevinskih objekata.

– Naš cilj je da sve radove u tunelu i trasu završimo u skladu sa standardima u najkraćem mogućem roku, bez narušavanja kvaliteta i da ovu megastrukturu otvorimo u službi građana Bosne i Hercegovine – poručio je Coşkun te dodao da se prvi putnici kroz tunel očekuju do kraja godine.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi oko 251 milion eura, bez PDV-a.

Kako je najavljeno, na ceremoniji u srijedu obratit će se premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, v.d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić, član Uprave kompanije Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. Asim Cengiz, i drugi zvaničnici.

Iz Autocesta su ranije kazali da se bi sjeverni dio Koridora trebao biti gotov u drugoj polovini 2026. godine.

AUTOR: A. Grabovac-Zvijerac/Faktor, FOTO: Damir Hodžić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno