Zenica

VIDEO+FOTO: Potpisan predugovor za prodaju odmarališta Duće

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Grad Zenica i preduzeće „Andro Internacional” d.o.o. iz Omiša (Republika Hrvatska), potpisali su danas u sjedištu Gradske uprave tog grada Predugovor za kupovinu kompleksa/nekretnina bivšeg zeničkog odmarališta u mjestu Duće, općina Dugi Rat (Republika Hrvatska).

Po ovlaštenju gradonačelnika Fuada Kasumovića, ugovor o prodaji nešto više od 10.000 kvadratnih metara zemljišta te pripadajućih nekretnina u ruševnom stanju za 5.245.005 eura potpisao je Selver Keleštura, sekretar Gradske uprave i član Komisije Grada Zenica, koja je i provela proceduru međunarodnog javnog poziva za izbora najboljeg ponuđača za iskazivanje interesa za kupovinu ove nekretnine.

Cilj potpisa predugovora je da se obezbijedi pravna sigurnost za obje strane, potvrđivanjem obaveze potpisivanja ugovora te uslova isplate ponuđene cijene za kupovinu kompleksa, a nakon što bude okončan “postupak brisanja administrativne zabrane raspolaganja nekretninom” od strane Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

– Predugovor je prvi korak u realizaciji dugogodišnje procedure koju Grad vodi vezano za ostvarivanje punih pravnih, odnosno vlasničkih ovlaštenja na imovini koju je ovaj grad stekao – kazao je Keleštura, koji je napomenuo kako je Grad Zenica zemljište i nekretnine koristio sve do momenta dok je bio upotrebljiv za odmor djece i omladine iz tog grada.

Gradsko vijeće Grada Zenica, napomenuo je, dalo je svoju saglasnost na raspisivanje javnog poziva, kao i za potpisivanje predugovora s najpovoljnijim ponuđačem. Keleštura nije mogao ocjeniti kada bi moglo doći do potpisa ugovora, odnosno isplate ugovorene cijene u budžet Grada Zenica.

– Ne možemo tačan rok utvrditi, s obzirom da ima procedura koju treba odobriti hrvatska administracija, odnosno hrvatsko ministarstvo. Naravno, u toj proceduri mi imamo angažovan odvjetnički ured. Također, svojevrsna prednost je i potpisivanje ovog predugovora i učešće domaćeg državljanina, odnosno pravnog lica koje ima državljanstvo Republike Hrvatske, odnosno nacionalnost Republike Hrvatske, da učestvuje u toj procedure – pojasnio je Keleštura.

Predstavnik kupca, član Uprave i direktor preduzeća Domagoj Tomasović, istakao je kako je po pravilima ovog predugovora definirano da Grad Zenica ima obavezu da u roku od dvije godine “riješi papirologiju zemljišta, da bude čisto i redno te da se riješi arbitražna zabrana raspolaganja zemljištem”.

– Čim se navedeno riješi, imamo rok od 15 dana za potpis konačnog kupoprodajnog ugovora i za uplatu ostatka sredstava. Kada se to očekuje, to zavisi od mnogo faktora. Prvenstveno, naravno, od Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, gdje ćemo imati određene sastanke pa ćemo vidjeti koji su još problem ostali za rješavanje, kako bi navedenu proceduru doveli do kraja – kazao je Tomasović.

On je najavio kako na planiranom zemljištu planiraju graditi turistiČki kompleks, što je ono čime se kompanija bavi te da među svojim gostima očekuju i građane Zenice, od kojih su neki imali priliku da na tom lokalitetu ljetuju u sklopu Odmarališta za djecu i omladinu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno