Biznis Zenica

VIDEO+FOTO: Sve spremno za generalni bh. sajam “ZEPS 2024”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što je ove godine zenička kompanija Tapas postala vlasnik licence za sajam ZEPS, krenulo se u obnovu ovog zeničkog i bh. privrednog sajma.

Posljednji sajam je održan prije pet godina, a svoje 26. izdanje, tačno 30 godina nakon prvog, ovaj sajam će imati od 1. do 5. oktobra ove godine.

Kao i ranijih godina ZEPS će biti organizovan na prostoru Kamberovića polja, a i ove godine će okupiti privrednike iz više zemalja svijeta.

Ovim povodom danas je organizacioni odbor bh. sajma ZEPS organizovao press konferenciju na kojoj su predstavili neke osnovne informacije o ovom povratničkom izdanju sajma.

Ove godine sajamski prostor je 20.000 kvadratnih metara, a očekuje se veliki broj kompanija koje će biti dio sajma. Tri mjeseca prije početka sajma prijavljeno je preko 200 kompanija iz cijelog svijeta, te je kapacitet popunjen skoro 50%.

Sanel Ibrić, generalni menadžer sajma ZEPS 2024 istakao je kako je zadovoljan odzivom i reakcijom kompanija kako u BiH, tako i u regionu.

“Obavili smo razgovore sa svim institicijama i na svim nivoima vlasti, sa svim privrednicima koji nešto znače u BiH i regiji. Mogu kazati da smo osjetili neko jedinstvo, da ZEPS ujedinjuje i da je integrativni faktor, koji spaja, ujedinjuje i događaj koji se ne smije propustiti” istakao je Ibrić.

Ovogodišnjem sajmu podršku su dali i Grad Zenica i Vlada ZDK, te smatraju da je ovo velika prilika kako za privredu Zenice, tako i ZDK.

Na današnjoj press konferenciji bili su prisutni i Amra Mehmedić, pomoćnica gradonačelnika za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem Grada Zenica, te ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić.

Mehmedić je istakla da je važno sačuvati ovaj brend Zenice i da može u mnogo čemu pomoći u jačanju privrednih kapaciteta našeg grada.

“Sretni smo da ćemo zajedničkim naporima, a zajedno i s našim javnim preduzećima za upravljanje i održavanje sportskih objekata, Zeničkom razvojnom agencijom (ZEDA), pružiti punu podršku kompaniji TAPAS da zajednički pokrenemo, svi zajedno, sajam ZEPS. Grad Zenica će ustupiti sajamski prostor, ono što je vrlo važno, obezbijediti sve nužne dozvole za postavljanje privrednih objekata i uređaja koji su potrebni za organizaciju različitih sajamskih manifestacija, odnosno prostorne pretpostavke za same sajamske objekte i svu ostalu infrastrukturu. Dakle, naša je primarna obaveza da osiguramo sve što je potrebno da se ZEPS, u infrastrukturnom smislu, održi u Zenici” naglasila je Mehmedić.

Vlada ZDK i Ministarstvo privrede ZDK su dali veliki doprinos ovogodišnjeg izdanju ZEPS-a, a ulogu su imali u uvezivanju organizatora sa privrednicima iz Istanbula i Turske, kao i drugim privrednicima na području kantona.

“Kao što samo ime govori- generalni sajam BiH, to je naš ZEPS. Vraća se ponovo u BiH, možemo slobodno reći na velika vrata. Mi smo bili direktno uključeni u aktivnosti i razgovore s Istanbulskom privrednom komorom, koja nam je dala odgovore i već su, zvanično, učesnici na ZEPS-u. Jedni su od najvećih učesnika – kazao je ministar Samir Šibonjić, koji je istakao kako se raduju da će u oktobru „slaviti pobjedu naše privrede u Zenici. Ovo je velika pobjeda Zenice, ZDK-a i BiH te očekujem kako će privrednici iz ZDK imati priliku da se, uz podršku Vlade ZDK, predstave i na zajedničkom štandu” izjavio je ministar privrede ZDK, Samir Šibonjić.

Važnu ulogu na ovogodišnjem sajmu ZEPS 2024 imat će Istanbulska privredna komora, koja se smatra najvećom privrednom komorom na svijetu.

Predsjednik Tursko-bosanskohercegovačkog udruženja privrednika Abdurahman Uvak istakao je kako privrednicima iz Turske puno znači što će imati priliku da se organizirano predstave sa svojim proizvodima i kompanijama.

“Želimo da se širimo u BiH i regionu, da upoznamo nove kupce i partnere, s kojima možemo surađivati. Nama je cilj, jer imamo dobru kulturnu saradnju s BiH, da imamo dobru saradnju i u biznisu “ kazao je Uvak, koji je najavio kako će, nakon sajma, sigurno imati bolje poslovne odnose između bh. i turskih privrednika.

Ovogodišnji generalni bh. sajam predstavlja veliku priliku za Zenicu i Zeničko-dobojski kanton da se vrate u okvire privrednog razvoja i predstave potencijal koji imaju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno