Ostali sportovi Politika

VIDEO+FOTO: Vlada ZDK izdvajanja za sport povećava sa dva na pet miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Vlada ZDK izdvajanja za sport povećava sa dva na pet miliona KM- U sali Skupštine ZDK održana je press konferencija Vlade ZDK na kojoj je prezentovan plan za 2025. godinu oko izdvajanja sredstava za sport.

Medijima su se obratili premijer ZDK Nezir Pivić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Mirza Mušija i potpredsjednik Skupštine ZDK i sportski radnik Goran Bulajić.

Premijer Pivić je istakao da Zeničko-dobojski kanton trenutno nema veliki broj premijerligaša i da kao kanton ovih kapaciteta ZDK mora unaprijediti stanje sporta.

“Vlada ZDK je odlučila da izdvoji određena dodatna sredstva za sportske kolektive, pored sredstava koja izdvajaju lokalne zajednice. Ova ideja i plan  su pripremljeni dosta ranije, ali nismo u periodu izborne kampanje imali namjeru da je predstavimo javnosti kako ne bi ispalo populistički. Radi se o značajnom povećanju u izdvajanju za sport i cilj je da osiguramo što bolje uslove sportistima”, istakao je  premijer Nezir Pivić.

Resorni ministar Mirza Mušija je kazao kako je značajno da podrže sve dobre rezultate u sportu, kako individualne, tako i kolektivne, te da je sport od velikog značaja za svaku zajednicu.

“Izdvajanja za sport su bila nedovoljna u proteklom periodu i ona su iznosila blizu dva miliona KM. U proteklom periodu imali smo stalni rast ovih izdvajanja tako su u nekoliko godina od ispod milion KM ona narasla na skoro dva miliona, a sada želimo da to upotpunimo. Planiramo izdvajanje u iznosu od preko pet miliona KM, dakle to će biti povećanje za više od tri miliona KM i to će se definisati na način da će se izdvajati sredstva za one klubove koji su u samom vrhu, to jest igraju najviše rangove takmičenja (premijerligaši), odnosno onima koji  imaju tradiciju sa predispozicijom da se u njih investira, a a ta predispozicija su i rezultati, najviši rangovi takmičenja, međunarodni nastupi i u konačnici želja da se što više publike i mladih ljudi animiraju da se bave sportom i vode zdrav način života” naglasio je ministar Mušija.

Prisutnima se obratio i Goran Bulajić, potpredsjednik Skupštine ZDK i dugogodišnji sportski radnik koji se zahvalio Vladi na aktivnosti i pokretanju ovakve inicijative i istakao probleme s kojima se susreću sportski kolektivi i radnici u ZDK.

“Svjesni smo da mnogi sportisti odlaze u druge gradove i kantone i ovim želimo da zadržimo sportiste u našoj lokalnoj zajednici. U naredne tri godine ćemo imati rezultate i vidjeti da li su to klubovi od značaja, klubovi za koje se planiraju sredstva. Uz dobru namjeru Vlade sport će se podići na jedan visok nivo i samim tim ćemo mnoge koji vole sport dovesti na sportska borilišta, a cilj nam je da naše sportiste zadržimo, a sportske radnike adekvatno nagradimo”, poručio je Bulajić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno