Zenica

VIDEO+FOTO: Zenica domaćin Državnog prvenstva u robotici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U zeničkoj areni “Husejin Smajlović” održava se nacionalno takmičenje WRO za Bosnu i Hercegovinu, tačnije Državno prvenstvo u robotici.

Domaćini i organizatori ovogodišnjeg takmičenja su Univerzitet u Zenici i Mašinski fakultet u Zenici, NGO Obrazovanje za novo doba- STEAM obrazovanje uz podršku Univerziteta EDUTUS iz Mađarske.

Ovogodišnje četvrto takmičenje je dosta masovnije nego prošlogodišnje i okupilo je 39 ekipa najboljih mladih robotičara iz BiH.

“Zaista nam je drago što imamo dvostruko uvečanje u odnosu na prošlu godinu. Imamo tri starosne grupe od elementary (osnovno osam do 11 godina), junior (11 do 15 godina) i senior (15 do 19 godina). Oni imaju svi različita polja na kojima će programirati robote, različite teme, počevši od solarnih elektrana, farmi, okruživanja robota… Svaka od ekipa će imati tri runde, a najbolji rezultati iz dvije najbolje runde će se sabirati na osnovu toga ćemo dobiti pobjednike u sve tri kategorije i oni će steći pravo da predstavljaju BiH na Svjetskom takmičenju u Izmiru (Turska), kao i na Evropskom takmičenju u Breši koje će se održati do kraja godine” istakao je nacionalni koordinator WRO za BiH prof. dr. Malik Čabaravdić.

Ovogodišnje takmičenje u tri starosne kategorije ima 39 ekipa, a snagu ovog takmičenja dovoljno pokazuje podatak da je prije dvije godine ekipa iz BiH osvojila 8. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Dortmundu u konkurenciji 100 timova iz cijelog svijeta.

Tamaš Silaši (Tamas Szilasi) predstavnik Univerziteta EDUTUS iz Mađarske koji je već tradicionalni partner Univerziteta u Zenici i ovog takmičenja je istakao da je robotika veoma važna za budućnost.

“Robotika je nedvojbeno nauka budućnosti. Šta god radili bili inžinjeri ili bilo šta drugo, mašine i roboti će biti tu oko nas. Važno je ne da koristimo mašine, već da budemo u stanju ih kontrolisati i programirati. Ono što djeca uče tokom ovog takmičenja je upravo to. Možda to izgleda kao igra i kao igračke, ali to su kompetencije koje će oni koristiti u budućnosti” istakao je Szilasi.

Pokrovitelji ovogodišnjeg izdanja takmičenja u robotici su Grad Zenica, Vlada ZDK i LEDA voda.

Najbolja ekipa ide na svjetsko takmičenje u Izmir, a proglašenje najboljih je danas u 16h.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno