Naše

Vijećnici odlučuju: Grad će zemljište u krugu KBZ dati privatniku kao hipoteku za gradnju privatne klinike?! Generacijski projekat ili generacijska prevara?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prošlo je nešto više od šest mjeseci od potpisa ugovora za izgradnju “Centra za srce” koji su potpisali Grad Zenica i ZU Specijalna bolnica “Centar za srce – KM” iz Sarajeva.

Piše: Haris Dž.

Tokom tih šest mjeseci malo je bilo priče o samom projektu i rokovima, a prvi detaljniji zvanični dokument s informacijama o “Centru za srce” osvanuo je u materijalima za 48. sjednicu Gradskog vijeća Zenica.

Kao treća tačka na dnevnom redu predložena je “Odluka o davanju saglasnosti za zasnivanje hipoteke na pravo građenja na ime osiguranika kredita, radi izgradnje objekta”.

Naime, ovom odlukom bi Grad Zenica trebao dati nositelju prava građenja kompaniji “MEDICOR” da na osnovu ugovora o pravu građenja zasnuje hipoteku u korist budućeg kreditora na objektu specijalističke zdravstvene ustanove za liječenje bolesti srca i kardiovaskularnog sistema u gradu Zenica sa pripadajućim sadržajima.

Prema obrazloženju koje je potencijalni investitor dao, u samom ugovoru koji je prvobitno potpisala PZU Specijalna bolnica “Centar za srce-KM” iz Sarajeva stoji da nositelj prava građenja može pravo građenja dati pod hipoteku poslovnoj banci na ime osiguranja kredita radi izgradnje objekta.

Također, važno je napomenuti da je na osnovu odluke Gradskog vijeća od 22. aprila 2024. godine sklopljen notarski obrađen Aneks istog ugovora kojim je izmjenjena ugovora strana nositelja prava građenja, čije je obaveze i prava od prvobitnog investitora preuzeo „MEDICOR“ d.o.o. iz Sarajeva.

Potpisan ugovor za izgradnju “Centra za srce” (LINK)

Osim što se pozivaju na naprijed navedenu odredbu ugovora, podnositelji zahtjeva ističu i druge okolnosti, zbog kojih traže od Gradskog vijeća da istom udovolji.

Slijedom toga navode da je društvo „MEDICOR” d.o.o. Sarajevo prema dinamičkom planu realizacije projekta ispunilo preuzete obaveze i u rekordnom roku od ishodovanja potrebitog rješenja o urbanističkoj saglasnosti dana 10.07.2024. godine pripremilo i dostavilo Glavni projekat sa skupom međusobno povezanih faznih projekata, uz saglasnosti komunalnih operatera prema zahtjevu iz istog rješenja.

Ono što, dalje, u svom obrazloženju navode podnositelji ovog zahtjeva i potencijalni investitori je da je značajan kriterij kojim su uslovljeni od strane kreditora (banke) obaveza osiguranja kolaterala u vidu hipoteke na nekretnini (Objekta kao cjeline sa svim pripadajućim sadržajima).

Kako navode, banka insistira na tome da budući objekat “Centra za srce” bude predmet hipoteke, te da su ova sredstva neophodna kako bi se realizovao ovaj “generacijski projekat” za Zenicu i Zeničko-dobojski kanton.

Inače, potpisnik ugovora osnivač  PZU  Specijalne bolnice “Centar za srce – KM”  Mirsad Kacila je suosnivač i društva “MEDICOR”, tako da “u suštini se radi o istom investitoru”.

Ukoliko izuzmemo interes Gradske uprave i predlagača, nezavisnim posmatračima sam ovaj proces ima mnogo spornih elemenata, kako moralnih, tako i zakonskih i pravnih.

KAKO JE PROPAO PROJEKAT INTERVENTNE KARDIOLOGIJE KB ZENICA?

Naime, nakon višegodišnje borbe za zemljište u krugu Kantonalne bolnice Zenica, Odlukom Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine vlasnik zemljišta i objekata u krugu Kantonalne bolnica Zenica je na kraju postao Grad Zenica.

Tokom ovog procesa borbe dva nivoa vlasti propali su višemilionski projekti KB Zenica za koje su bila osigurana sredstva.

Jedan od tih projekata je bio projekat Interventne kardiologije, koji je bio prvi potpisani ugovor javno-privatnog partnerstva u ZDK.

Tadašnji direktor Kantonalne bolnice Zenica, dr. Rasim Skomorac i generalni direktor njemačke korporacije D. Med Healthcare AG, Sven-Axel Krentorz potpisali su u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona ugovor za projekt “Interventna kardiologija JU Kantonalne bolnice Zenica” 15. februara 2019. godine.

Prema tada potpisanom ugovoru, Partner iz Njemačke je trebao isprojektovati, izgraditi, opremiti, održavati i upravljati novim objektom u krugu JU Kantonalna bolnica Zenica, te je trebao funkcionalan objekat i poslovanje po isteku ugovornog roka od 27 godina predati nazad JU Kantonalna bolnica Zenica. Vrijednost investicije je trebala biti 7,5 miliona KM.

“Naša je ambicija i želja da se vidimo u drugoj polovini iduće godine, kada bi Interventna kardiologija trebala početi pružati usluge pacijentima”, kazao je te prilike Sven-Axel Krentorz, generalni direktor D. Med Healthcare Ag.

“Građani će pristup i ovoj zdravstvenoj usluzi ostvarivati pod istim uslovima kao u drugim javnim zdravstvenim uslugama – sa zdravstvenom knjižicom. Direktor KBZ-a Rasim Skomorac istakao je kako vlastitim sredstvima ne bi mogli realizirati projekt interventne kardiologije, koji je izuzetno važan za ZDK, jer je najviše pacijenata kojima je potrebna takva usluga upravo iz Zeničko-dobojskog kantona. Građani našeg kantona kada trebaju ovakvu uslugu moraju ići u druge zdravstvene ustanove, a vrlo malo njih može potrebnu uslugu dobiti u okviru izlatnog sata’, tako da je ovo prvenstveno za građane ZDK najveći dobitak”, kazao je tadašnji direktor KB Zenica, Rasim Skomorac.

Tada na scenu stupa aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

“Meni je to naumpalo i otišao sam u grunt, predao dokumente i uknjižio zemljište na Grad Zenicu” priznao je zenički gradonačelnik Fuad Kasumović pred kamerom lokalne televizije, obrazlažući kako je došlo do toga da kao vlasnik zemljišta i nekretnina u krugu Kantonalne bolnice bude upisan Grad Zenica, nakon čega je počeo višegodišnji sudski proces.

Upis vlasništva je više puta poništavan, dopisivan, predmet vraćan, a projekti KB Zenica su za sve to vrijeme bili blokirani.

Tako je u periodu sudskog “prebacivanje loptice” propao projekat “gama noža” i “hemodijalize”, kao i projekt energetske efikasnosti vrijedan 11 miliona eura koji je trebao da u potpunosti rekonstruiše već dotrajale objekte Kantonalne bolnice Zenica.

Nakon što je njemačka kompanija D. Med Healthcare Ag imala strpljenja jedan duži period, negdje krajem 2021. godine odustali su od “čekanja” sudske odluke i projekta sa Kantonalnom bolnicom Zenica nakon čega je ova ustanova ostala bez strateškog partnera.

“Taj privatni partner, zbog naše nemogućnosti ispunjenja obaveze obezbjeđenja zemljišta, tražio je raskid ugovora i idemo u raskid ugovora” kazao je direktor Skomorac.

Nije poznato koliko je ovaj raskid ugovora koštao KB Zenica, ali osim materijalne štete koja je nastala, veća šteta su životi koji su u ovom periodu izgubljeni.

Prema podacima koje je tada iznosio menadžment Kantonalne bolnice Zenica dnevno se prema drugim centrima koji pružaju ovu uslugu upućuje šest do deset pacijenata, a značajan broj pacijenata je umirao ili ostajao trajni invalid zbog nemogućnosti pravovremene intervencije u udaljenim centrima, prije svega Tuzli i Sarajevu, jer je u takvim situacijama važna svaka minuta.

Nakon što su građani Zenice i Zeničko-dobojskog kantona zbog sukoba dva nivoa vlasti i samovolje jednog čovjeka da “reketari” ostali bez ovog značajnog objekta, u Gradskoj upravi se pojavljuje prof.dr. Mirsad Kacila.

U oktobru 2021. godine u posjeti gradonačelniku Kasumoviću bili su Fahrudin Radončić i direktor Centra za srce Sarajevo Mirsad Kacila.

Nakon posjete, moglo se zaključiti da postoje obostrani interesi za projektom privatne klinike za srce kojom bi rukovodio upravo Mirsad Kacila.

“Spremni smo sa projektom koji već postoji duže vrijeme da se napravi moderan centar za srce u krugu zeničke bolnice, za što je neophodna saglasnost gradonačelnika. Sretan sam što smo danas dobili podršku gradonačelnika Kasumovića da krenemo u ovaj projekat koji će biti jedan od najvećih i najboljih kada se govori o zdravstvenom sistemu u Federaciji BiH”, nakon sastanka u kabinetu gradonačelnika Zenice” izjavio je prof.dr. Mirsad Kacila, tog oktobra 2021. godine.

Iako Grad Zenica nema nikakvu nadležnost nad  sekundarnom i tercijarnom zdravstvenom zaštitom, Kasumović se upustio u projekat ovog nivoa zdravstvene zaštite i to sa privatnim partnerom.

UGOVOR I PRIVATNI “CENTAR ZA SRCE” U KRUGU KB ZENICA

I tako dolazimo do početka 2024. godine, februara. U Gradskoj upravi Mirsad Kacila, Fuad Kasumović i potpis ugovora za izgradnju “Centra za srce” u krugu Kantonalne bolnice Zenica.

Nakon što je odlukom Vrhovnog suda FBiH zemljište pripalo Gradu Zenica, Kasumović je sa PZU Specijalna bolnica “Centar za srce – KM” iz Sarajeva potpisao ugovor za izgradnju objekta  koji bi se trebao graditi na oko 1.000 kvadratnih metara zemljišta u krugu KBZ-a.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je i ovom prilikom naglasio da ta lokalna samouprava nema ovlasti nad zdravstvenim sektorom ovog nivoa, ali da žele osigurati što kvalitetniju uslugu građanima tog grada, kantona te susjednog Srednjobosanskog kantona.

Upravo rečenica koju je više puta ponovio i na sastancima, ali i na sjednicama Gradskog vijeća “da lokalna samouprava nema ovlasti nad zdravstvenim sektorom ovog nivoa” predstavlja svojevrsni paradoks. Nakon što je blokiran i na kraju uništen projekat Interventne kardiologije koji je odgovarao nivou zdravstvene zaštite za koji je rađen, nenadležni nivo vlasti sa privatnim partnerom bez saradnje sa višim nadležnim nivoima je krenuo u izgradnju zdravstvene ustanove za koju nema nadležnosti.

Ono zbog čega je važna ova “nenadležnost” Grada Zenice i lokalnog nivoa je upravo dio ugovora u kojem stoji da je nakon isteka predviđenog roka u trajanju od 299 mjeseci, odnosno 24 godine i 11 mjeseci  nositelj prava građenja dužan Gradu Zenica vratiti objekat specijalističke zdravstvene ustanove iz predmeta istog ugovora nakon prestanka prava građenja, bez ikakvih tereta osnovanih u korist trećih lica.

Što u prevodu znači da bi Grad Zenica nakon isteka ovog perioda dobio zdravstvenu ustanovu za koju nema sredstva da je servisira i održava, a ni nadležnost da njome rukovodi.

PRIVATNI INTERESI ILI NEŠTO DRUGO?

Osim što se Gradska uprava bavi poslovima za koje nije nadležna, ostaje nejasno zbog čega je blokirala gotov i dogovoren projekat izgradnje Interventne kardiologije. Nažalost, broj onih koji su zbog “hira” i osvetničkog pohoda jednog čovjeka na svoje “bivše” prijatelje i stranačke kolege umrli ili teško stradali ostaje nepoznat.

Da li se zapravo radilo o “hiru jednog čovjeka”  ili je po srijedi privatni interes vjerovatno nećemo saznati.

Ono što ostaje kao činjenica je da je jedan čovjek zaledio i unazadio zdravstvo u ovom gradu i kantonu na četiri godine, a da na narednoj sjednici Gradskog vijeća planira da gradsku imovinu za koju se “krvavo borio” da privatnom investitoru i prijatelju kao hipoteku za kredit kako bi ovaj isti izgradio svoju privatnu Kliniku za srce.

“Dok sam ja gradonačelnik Zenice, niko nesavjesno neće upravljati imovinom građana Zenice. To je imovina naših građana.” rečenice su koje često možete čuti sa govornice Gradskog vijeća, u intervjuima i emisijama na TV i na monolozima na svom Facebook profilu i armiji svojih lažnih profila.

Istog onog čovjeka koji je u obrazloženju zašto sve ovo ide po skraćenom postupku i bez javne rasprave (uključivanja istih tih građana na koje se poziva) naveo:

“S obzirom na to da je riječ o prijedlogu odluke koja nije opći akt, već akt ostvarivanja prava i dužnosti Gradskog vijeća, odnosno u konkretnom slučaju ugovnih prava i obaveza, ista odluka nije ni podobna za provođenje procedure javne rasprave, ista se dostavlja na razmatranje Gradskom vijeću Zenica po skraćenom postupku u skladu s odredbom člana 69 stav 1. Poslovnika Gradskog vijeća Zenica”

Iz kompanije “MEDICOR” su u svom zahtjevu naveli da bi ukupna vrijednost investicije trebala da bude oko 12 miliona KM, te da je bez ovog kreditnog zaduženja i hipoteke osigurano oko 23% sredstava iz vlastitog učešća.

Da li će Gradsko vijeće i vijećnici, koji su na samom kraju svog mandata, pristati da ostatak od 77% vrijednosti ove “investicije” privatna kompanija dobije tako što će se gradska imovina založiti kao hipoteka ostaje da vidimo.

Ono što je nepobitna i dokazana činjenica da investitor koji je doveden nema dovoljna sredstva da realizuje ovu investiciju bez podrške Grada i Gradske uprave.

Iako se radi o teškoj odluci za vijećnike, jer se radi o životima ljudi i o zdravstvenoj ustanovi koja je hitno neophodna ZDK, morbidno će biti slušati od onih koji su godinama blokirali izgradnju jedne ovakve klinike da svi oni koji se usude propitivati ovu odluku i sve odluke koje se donose u vezi ovog projekta su zapravo “ubice” i “protiv građana Zenice i ZDK”, a budite uvjereni da sa sjednice Gradskog vijeća u utorak se takvi komentari očekivati.

Da li će sutra svaki privatni investitor kome Gradska uprava da na korištenje gradsko zemljište dobijati dozvolu da isto stavi pod hipoteku kako bi dobio kredit?

Ipak, oslobođeni straha, građani Zenice i oni koji u njihove ime donose odluke trebaju znati na koji način se njihova imovina ustupa i daje i po kojim uslovima i kome.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno