Info

VIŠE OD 70 POSTO GRAĐANA PODRŽAVA ČLANSTVO U EVROPI: Mladi će imati najveću korist od toga

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prema istraživanju Direkcije za evropske integracije za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji bi glasalo 71,2% ispitanika. Ulazak u EU bi podržalo 83,8% ispitanika u Federaciji BiH, 48,3% u Republici Srpskoj i 75,1% ispitanika u Brčko distriktu.

Direkcija za evropske integracije je u junu 2024. godine provela istraživanje javnog mišljenja o podršci za pristupanje Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Ovo istraživanje je provedeno na uzorku 1.200 ispitanika, a bazirano je na temama u vezi sa evropskim integracijama.

Prema istraživanju Direkcije za evropske integracije za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji bi glasalo 71,2% ispitanika. Ulazak u EU bi podržalo 83,8% ispitanika u Federaciji BiH, 48,3% u Republici Srpskoj i 75,1% ispitanika u Brčko distriktu.

Podrška za ulazak u EU kod ispitanika iz Federacije BiH i Republike Srpske smanjena je za oko dva posto u odnosu na prošlu godinu, a blagi porast podrške od 3,6% zabilježen je kod ispitanika iz Brčko distrikta BiH.

Najvažniji razlozi za podršku članstvu u EU su sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala (35,1%), garancija trajnog mira i političke stabilnosti (32,3%) i poštivanje zakona i propisa (19,9%).

Najvažniji razlog među ispitanicima koji ne podržavaju ulazak BiH u EU su veći troškovi života i porezi (43,7%), prevelika centralizacija (13,7%), iseljavanje stanovništva (12,8%), gubitak raznolikosti kultura (12,5%) i povećanje birokratije (7,5%).

39,6% ispitanika smatra da će BiH ući u EU za najviše 10 godina. Postoji trend rasta mišljenja da evropski put BiH nema alternativu, a tog stava je 53,9% građana. 54,6% ispitanika očekuje da bi se ulaskom BiH u EU životni standard građana značajno poboljšao.

Istraživanje je pokazalo da je 42,2% građana mišljenja da će mladi imati najveću korist od ulaska BiH u EU. Na drugom mjestu su političari, zatim poduzetnici te studenti i istraživači, a prema mišljenju ispitanika najmanje koristi će imati poljoprivrednici.

Prema mišljenju svakog drugog građanina (41,6%) najpotrebnija reforma je u borbi protiv korupcije, a najveći broj ispitanika (59%) i dalje prepoznaje EU kao najvećeg donatora u BiH.

Istraživanje je objavljeno na web stranici Direkcije za evropske integracije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno