Nesreće

Vlada HNK zvanično: Potvrđena smrt 13 osoba u Jablanici i Konjicu, za najmanje 10 se traga

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sjedištu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona održana je konferencija za medije na kojoj su iznesene zvanične informacije o posljedicama razornih poplava na području tog kantona, ponajviše općine Jablanica.

Šef Odjela za odnose s javnošću Vlade Darko Juka kazao je da se sada zvanično može potvrditi da je u poplavljenim područjima tog kantona smrtno stradalo 13 osoba. Od toga je njih 12 identifikovano, dok se jedna osoba u Jablanici vodi kao neidentifikovana i pretpostavlja se da se radi o nekome ko nije sa ovog područja.

Broj od 16 poginuli, koji je i Vlada HNK jučer spominjala, u ovom momentu ipak nije tačan.

– Utvrđeno je da su tri tijela dva puta prijavljena od različitih službi – kazao je Juka.

Zvanično, jedna osoba je poginula u Buturović Polju, općina Konjic, dok ih je 12 u Jablanici, dominantno na području Donje Jablanice.

U Konjicu se traga za četiri nestale osobe a u Jablanici za najmanje njih šest.

– S tim da se pretpostavlja lokacija gdje je šest zatrpanih tijela za kojima se u ovom trenutku traga, razgrće se mulj, razgrću se nanosi stijena i kamenja. Mi ne želimo s podacima izlaziti preuranjeno. Zvanično, oni se vode kao nestali.

Raduje me izvijestiti da je majka koja je jučer, nažalost, izgubila svoju nerođenu bebu sada stabilno, ali nije još uvijek izvan životne opasnosti.

Ona je na liječenju u bolnici Safet Mujić u Mostaru, kao i onaj dječačić koji je izvučen EUFOR-ovim helikopterom i koji je u potpuno stabilnom stanju i izvan životne opasnosti – saopćio je između ostalog Juka.

Svi koji su trebali smještaj, kako je pojasnio Juka, zbrinuti su a većina njih u porotičnim kućama svoje rodbine koju imaju u Jablanici. Za one koji nisu imali gdje, osiguran je smještaj u prihavtnom centru u jednoj sportskoj dvorani.

Juka je dodao da tokom noći nije bilo zabilježeno dodatnih padavina i klizišta.

S obzirom da su se pojavile spekulacije kako je uzrok odrona iznad sela u Donjoj Jablanici, a koji je i zatrpao kuće, kamenolom čiji rad nije u skladu sa propisima, portparol Vlade HNK kaže da ne može nagađati o tome te da će mjerodavne institucije to utvrditi.

– Ukoliko se ispostavi tako, mogu u ime cijele Vlade kazati da bismo bili za najstrožije kažnjavanje onog ko je odgovoran za ovoliku tragediju.

U ovom trenutku, što se nas tiče, koordiniramo rad na terenu i fokus je na spašavanju ljudi – kazao je Juka.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno