Naše

Vodovod Plava voda poskupio za deset miliona eura: Pristigla ponuda premašuje budžet, kakva budućnost čeka projekat?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Regionalni vodovod Plava voda, zbog kompleksnosti projekta, traje duže nego je planirano. Susreli su se ljudi u vezi sa ovim projektom sa brojnim problemima. Ono što je najbitnije je da su učesnici projekta, općine i gradovi, korisnici – Travnik, Novi Travnik, Busovača i Zenica, potvrdili interes da ostaju u projektu, kao i Srednjobosanski i Zeničko-dobojski kanton, te Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, a koji su preuzeli na sebe dio vraćanja zaduženja.

Grant ili kredit

Zamjenik direktora JP Regionalni vodovod Plava voda Ivica Haranbašić u kratkom razgovoru potvrdio nam je da su učesnici projekta na više sastanaka dali usmene i pisane potvrde da žele ostati u projektu. Podsjetimo, suvlasnici RV Plava voda su Općina Travnik sa 51 i Grad Zenica sa 49 posto preduzeća.

Oslobođenje saznaje da je okončan dvofazni tender za izbor izvođača radova raspisan po procedurama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te da je komisija u kojoj su bili predstavnici sedam učesnika projekta, kojima je pomagao predstavnik konsultantske kuće Hydro Control, a rad nadzirao predstavnik EBRD-a, konstatovala da se na tender javio jedan ponuđač, da je firma zadovoljila uslove, ali da ponuda premašuje predviđeni budžet.

Izvještaj je, kako smo nezvanično doznali, dostavljen na uvid Upravnom odboru projekta, koji čine svi načelnici općina i gradova učesnika u projektu, premijeri dva kantona i direktor Fonda. Dali su odobrenje tako da je EBRD već isplatio usluge angažovanoj konsultantskoj kući.

Saznajemo da pristigla ponuda premašuje budžet za projekat za 10 miliona eura. Na raspolaganju su 22 miliona eura dobijena iz dva kreditna zaduženja, po 11 miliona preko EBRD-a i CEB-a (Razvojna banka Vijeća Evrope), od kojih treba platiti izvođača radova, nadzor nad izvođenjem i vlasnike izuzetog zemljišta. Samo za izvođača radova na raspolaganju je 20 miliona eura, dok ostatak novca otpada na provedbu eksproprijacije na području Travnika, Novog Travnika, Busovače, Viteza i Zenice, te druge tehničke stvari, dokumentaciju i izbor nadzora.

Ponuda je veća za deset miliona. Izmijenjen je materijal, ubačeni su rezervoari, poskupio je materijal. Komisija i konsultant, kao i EBRD, uzeli su u obzir to poskupljenje.

Uprava projekta, saznajemo, prati tendere putem kojih bi, uz preporuke EBRD-a i CEB-a, mogla dobiti grantove. Preporučeno je da apliciraju na tender za tehničku pomoć Fonda za Zapadni Balkan, što su i učinili te dobili 1,6 miliona eura. Ta sredstva bi mogla biti iskorištena za ažuriranje tehničke dokumentacije, studije izvodljivosti i izradu glavnog projekta. To bi značilo da bi možda izvođač radova mogao sam raditi tehničku dokumentaciju, glavni projekat i sve što je potrebno.

Kad je riječ o nedostajućim sredstvima, postoje dvije opcije – da se nađe nedostajućih 10 miliona eura putem granta ili novo zaduženje kod EBRD-a kako bi se prihvatila ponuda sa tendera. Validnost ponude vrijedi do 4. oktobra 2024. godine.

Autor: Mirza Dajić/oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno