Info

Webometrics: UNZE deveti u BiH, 504 u JI Evropi, 5.737 u svijetu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Univerzitet u Zenici zadržao je deveto mjesto na bh. listi, ali doživio blagi pad na globalnoj listi Univerziteta u svijetu, koju izrađuje Webometrics.

Na listi, koja se ažurira svakih šest mjeseci, u julu prošle godine UNZE je bio 5.707 u svijetu, na onoj januara ove godine, napredovao je za 137 pozicija i nalazio se na globalnom 5.570 mjestu, da bi sada početkom jula bio 5.737.

Na nivou BIH UNZE je tokom cijele godine deveti, nakon što je prošlogodišnje dvije liste bio deseti.

Naš Univerzitet najbolje u pojedinačnim kategorijama, koje se po određenoj formuli zbrajaju u ukupan skor, stoji, u globalnoj planetarnoj konkurenciji, po Rangiranju otvorenosti, tu je na 4.144 mjestu, po rangiranju “izvrsnosti” je 6.623, dok je na 7.577 mjestu u Rangiranju utjecaja.

Dodajmo i to da je UNZE na 504. mjestu na ukupnoj listi univerziteta Jugoistočne Evrope

Na svjetskoj rang listi univerziteta, najbolje iz BIH stoji Univerzitet u Sarajevu – 1439. mjesto, što je napredak od 137. mjesta za razliku od prethodne godine. Vrijedi još istaći da je sarajevski univerzitet 552. u Evropi, prema ovoj listi.

Iza njega nalazi se Univerzitet u Banjoj Luci, koji se nalazi na 2710. mjestu u svijetu, što je napredak od 134 mjesta od prošlogodišnje liste.

Treće mjesto u BiH zauzima Univerzitet u Istočnom Sarajevu (2800. mjesto), dok su u top pet još Univerzitet u Tuzli (2898.) te Internacionalni univerzitet u Sarajevu (3954.).

Na šestom mjestu u BiH je Sveučilište u Mostaru (4.169. mjesto na svjetskoj listi), na 7. i 8. mjestu su sarajevski BURCH (4743. mjesto na svjetskoj listi) i SSST (5482. mjesto) zatim Univerzitet u Zenici, pa u Bihaću, dok je na 11. mjestu Univerzitet Dzemal Bijedić (6.513 mjesto u svijetu) iz Mostara.

Što se tiče vrha liste, ovdje dominira SAD. Prvo mjesto zauzima Harvard, a iza njega se nalaze Stanford i Massachusetts Institute of Technology.

Prvi univerzitet na listi koji se nalazi van SAD-a je UCL University College London, koji je samim tim i najbolje rangiran univerzitet u Evropi.

Kompletnu rang listu po regionima, državama ili u cijelom svijetu možete pronaći na stranici Webometricsa.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno