Biznis Zenica

ZABRINJAVAJUĆI PODACI: Fiskalni promet u Zenici u velikom padu, u julu uplaćeno 55,7 miliona KM manje nego prošle godine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine objavila je posljednje podatke o uplaćenim poreskim prihodima i fiskalnom prometu za dosadašnji dio 2024. godine.

Prema tim podacima, u ovom entitetu su od januara do jula ove godine uplaćeni porezi u ukupnom iznosu od 4,59 milijardi KM, što je za 348 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Međutim, alarmantan podatak iz Porezne uprave FBiH dolazi kada je u pitanju Grad Zenica.

Iako, već duži period je fiskalni promet i uplaćeni poreski prihod u Zenici u padu, što zbog teške situacije u kojoj se nalazi ArcelorMittal Zenica kao najjača kompanija u Zenici, što zbog nedostatka velikih i novih investicija i novih firmi u ovom gradu, u prvih sedam mjeseci 2024. godine u Zenici je zabilježen dramatičan pad.

Naime, fiskalni promet od januara do jula ove godine je u ovom gradu iznosio 1,52 milijarde KM dok je taj promet u istom periodu prošle godine iznosio 1,65 milijardi KM. Fiskalni promet je tokom prošlog mjeseca u Zenici iznosio 214,70 miliona KM, što je za 55,75 miliona KM manje u odnosu na juli prošle godine.

Smanjenje od oko 130 miliona KM u fiskalnom prometu u 2024. u odnosu na 2023. godinu predstavlja najveći pad od svih jedinica lokalne samouprave u FBiH.

Poređenja radi, Tešanj koji se također nalazi u ZDK je tokom 2024. godine imao fiskalni promet od 1,48 milijardi KM, što je za oko 190 miliona KM više u odnosu na isti period u 2023. godini.

Ako se ovaj trend rasta nastavi, Tešanj i privreda u ovom gradu ozbiljno prijeti da prestigne Zenicu u ukupnom fiskalnom prometu.

Također, općine sličnih kapaciteta i broja stanovnika kao Zenica (Novo Sarajevo, Ilidža, Mostar, Tuzla…) su doživjele porast fiskalnog prometa.

Da li je razlog ekonomske stagnacije i pada Zenice na ovim listama samo kriza u ArcelorMittalu Zenica, da li se radi i o drugim problemima s kojima se kompanije u Zenici suočavaju ili je sve posljedica manjka novih investicija u Zenici teško se može zaključiti.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno