Kultura

Završeno 23. izdanje festivala bh. drame “Zenica 2024”: Dodijeljene nagrade

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon odigranih sedam predstava u okviru Takmičarskog programa XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. dodijeljene su festivalske nagrade u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Nagrada „Adem Ćejvan“ za životno djelo XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. dodijeljena je istaknutom bosanskohercegovačkom glumcu Senadu Bašiću.

Predstave u okviru Takmičarskog programa XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. je ocjenjivao Stručni žiri u sastavu: teatrologinja, dramaturginja i rediteljica Dubravka Zrnčić-Kulenović (predsjednica), pisac Darko Cvijetić (član) i dramaturg Dragan Komadina (član) i dodijelio je ukupno jedanaest nagrada.

Nagrada „Miodrag Žalica“ za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst dodijeljena je Asji Krsmanović za dramu „Kiselina“. Glavnu nagradu Festivala bosanskohercegovačke drame za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava „Kiselina“ autorice Asje Krsmanović, u režiji Nermina Hamzagića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i Scene MESS Sarajevo. Nagradu za najbolju režiju dobio je Aleš Kurt za režiju predstave „Tri prikazivanja Boga“ Narodnog pozorišta Tuzla. Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodijeljena je glumcu Mirvadu Kuriću za uloge Daidže i Babe u predstavi „Kiselina“, a Nagradu za najbolju glumicu dobila je glumica Gordana Boban za ulogu Majke u predstavi „Kiselina“. Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca/glumice dodijeljena je glumici Anđeli Rakočević za ulogu Male koja pleše kao iz bajke u predstavi „Mali ratovi i kabine Zare“ u koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Sterijinog pozorja. Nagradu za najbolju epizodnu ulogu osvojila je Nataša Perić za ulogu Nepoželjne u predstavi „Mali ratovi i kabine Zare“. Nagrada za najbolju scensku muziku dodijeljena je Nikolini Vujić za autorsku muziku i izvođenje u predstavi „Stotinu malih smrti“ Sarajevskog ratnog teatra SARTR, a Nagradu „Antun Marinić“ za najbolji scenski pokret dobila je Belma Lizde-Kurt za predstavu „Tri prikazivanja Boga“. Specijalna nagrada za dramski tekst dodijeljena je Vidi Davidović za dramu „Mali ratovi i kabine Zare“, a Specijalnu nagradu za kolektivnu glumačku igru dobio je ansambl predstave „Tri prikazivanja Boga“.

Novinarski žiri Festivala je radio u sastavu: Maja Begtašagić (predsjednica), Ines Baždalić (članica) i Mladen Bićanić (član). Nagrada Žirija novinara za najbolju predstavu na XXIII festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. je pripala predstavi „Kiselina“ autorice Asje Krsmanović, u režiji Nermina Hamzagića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i Scene MESS Sarajevo.

Žiri publike je radio u sastavu: Ajla Đidić (predsjednica), Dženan Ajdinović (član) i Sanel Jalmanović (član). Nagrada Žirija publike za najbolju predstavu je pripala predstavi „Kiselina“ u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i Scene MESS Sarajevo. Nagradu Žirija publike za najbolju glumicu Festivala je dobila glumica Amila Terzimehić za uloge u predstavi „Stotinu malih smrti“, a Nagradu Žirija publike za najboljeg glumca Festivala dobio je glumac Mirvad Kurić za uloge u predstavi „Kiselina“.

Na ovogodišnjem Festivalu dodijeljeno je ukupno petnaest nagrada, a Svečanom ceremonijom uspješno je okončan XXIII festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2024.

Organizacioni odbor XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. dodjeljuje Specijalnu nagradu „Adem Ćejvan“ dugogodišnjem, zaslužnom i uglednom bosanskohercegovačkom glumcu:

SENADU BAŠIĆU, za sjajne glumačke kreacije i ukupan doprinos teatarskoj umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

U obrazloženju Nagrade Organizacionog odbora je, između ostalog, istaknuto: U pozorištu je igrao raznovrsne uloge, od kultnih komedija koje su igrane pred milijunskim auditorijumom do Šekspirovog Hamleta. Kao jednu od najdražih uloga u pozorišnoj karijeri izdvaja ulogu Velije u predstavi „Biće, biće“, koju je odigrao 350 puta, a pamtimo ga i po ulozi Marka Kraljevića u popularnoj predstavi „Audicija“. Realizovao je više od 60 pozorišnih uloga. Neke od najznačajnijih predstava u kojima je ostvario uloge su: „Snijeg“ u režiji Dine Mustafića, „Umri muški“ i „Buba u uhu“ u režiji Admira Glamočaka, „Derviš i smrt“ u režiji Sulejmana Kupusovića, „U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce“ u režiji Elmira Jukića, „Hamlet“ u režiji Harisa Pašovića i brojne druge. Osnivač je i predsjednik Udruženja glumaca i glumica BiH i jedan od najvećih zagovornika zaštite prava glumaca…

Stručni žiri XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. koji je radio u sastavu: Dubravka Zrnčić Kulenović (predsjednica), Darko Cvijetić (član) i Dragan Komadina (član) nakon odgledanih sedam (7) predstava u Glavnom (takmičarskom) programu Festivala u razdoblju od 23. do 30. svibnja/maja 2024. na završnoj sjednici održanoj 30. 5. 2024. godine, jednoglasno je dodijelio sljedeće nagrade:

Nagrada „Miodrag Žalica“ za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst dodjeljuje se:

ASJI KRSMANOVIĆ, za dramu „Kiselina“, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i Scene MESS, Sarajevo  

OBRAZLOŽENJE: „Kiselina“ unatoč svojoj suštinskoj nepretencioznosti i jednostavnosti predstavlja originalan porodični portret u okviru naše dramske književnosti jer je autorica svojom iznimno pažljivom i strpljivom spisateljskom strategijom uspjela izgraditi zanimljivi svijet dramaturške multiperspektivnosti i tematskih mikrovarijacija, svijet u kojemu jedino što baku, majku, sina, snahu i ujaka drži na okupu jest godišnje spremanje zimnice. Različito shvaćanje tog rituala i odnosa prema staroj, nepokretnoj starici, njihovoj baki ili majci, zapravo tvori niz prizora u kojima iz neobičnog i samo u teatru mogućeg kuta, otkrivamo istinu, ne samo o ovih pet likova, nego i o sebi i odnosima sa svojim najbližima.

Glavna nagrada Festivala bosanskohercegovačke drame za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi:

„KISELINA“, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i Scene MESS, Sarajevo, autorice Asje Krsmanović i u režiji Nermina Hamzagića

OBRAZLOŽENJE: Predstava „Kiselina“ svojom tematskom i idejnom jednostavnošću, propitujući na vješt i duhovit način šest potencijalnih smrti koje se događaju u sjeni one najočekivanije, starice od 94 godine, zapravo djeluje kao moćni scenski amalgam koji nas svojom toplinom, scenskom snagom, ali i suzom koja nikad ne sklizne u patetiku, zapravo resetira na razinu empatije što smo je eventualno pogubili u bespoštednoj utrci za karijerom i društveno nam nametnutim obavezama.

Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se:

ALEŠU KURTU, za predstavu „TRI PRIKAZIVANJA BOGA“, prema tekstu Aleša Kurta i u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla  

OBRAZLOŽENJE: U svom autorskom projektu Aleš Kurt širokom paletom maštovitih i višeznačnih redateljskih  rješenja, koristeći se različitim teatarskim poetikama – od teatra apsurda i fizičkog, do elemenata  simboličkog teatra, uspijeva stvoriti raskošnu scensku igru, koja doseže relevantnu umjetničku razinu.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje (za najboljeg glumca i najbolju glumicu) dodjeljuje se:

MIRVADU KURIĆU, za uloge Daidže i Babe u predstavi „Kiselina“, autorice Asje Krsmanović, u režiji Nermina Hamzagića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i Scene MESS, Sarajevo

OBRAZLOŽENJE: Mirvad Kurić je u jednoj toploj, nenametljivoj scenskoj izvedbi s minimalnom gestom, te snažnom govornom ekspresijom i emotivnom iskrenošću pokazao glumačku snagu i umijeće u nijansiranju i interpretaciji dva potpuno oprečna lika, te nam na najefektniji i sugestivniji mogući način uspio približiti emotivni svijet 60-godišnjeg neženje Daidže i njegove majke,  nepokretne, umalo stogodišnjakinje Babe, koja odbija umrijeti.

GORDANI BOBAN, za ulogu Majke u predstavi „Kiselina“, autorice Asje Krsmanović, u režiji Nermina Hamzagića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i Scene MESS, Sarajevo

OBRAZLOŽENJE: Gordana Boban je u suptilnoj i prepoznatljivoj interpretativnoj lakoći ostvarila uloge majke, kćeri, sestre i svekrve, temeljene na, za nju već svojstvenoj mentalnoj snazi i koncentraciji,  te je tako još jednom pokazala glumački kontinuitet u kreiranju snažnih, složenih ženskih, karizmatičnih, ali suštinski društveno odbačenih karaktera u suvremenoj bosanskohercegovačkoj drami.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca/glumice dodjeljuje se:

ANĐELI RAKOČEVIĆ, za ulogu Male koja pleše kao iz bajke u predstavi „Mali ratovi i kabine Zare“, autorice Vide Davidović, u režiji Ivice Buljana i u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske, Banja Luka i Sterijinog pozorja, Novi Sad

OBRAZLOŽENJE: Anđela Rakočević je nadahnuto uspjela kroz, za njezin lik imanentnu dozu scenske zaigranosti, kako na verbalnom tako i na planu scenskog pokreta i svekolike tjelesne ekspresije, izgraditi lik mlade anoreksične djevojke, koja se nalazi na životnom raskrižju.

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu dodjeljuje se:

NATAŠI PERIĆ, za ulogu Nepoželjne u predstavi „Mali ratovi i kabine Zare“, autorice Vide Davidović, u režiji Ivice Buljana i u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske, Banja Luka i Sterijinog pozorja, Novi Sad

OBRAZLOŽENJE: Nataša Perić je svojom iznimnom scenskom energijom, odvažno i beskompromisno  utjelovila lik Nepoželjne – vješto i uvjerljivo oblikujući emotivni naboj kroz različite faze njezinog životnog sazrijevanja: od mlade djevojke kao najbolje prijateljice glavne protagonistice iz prijeratnih vremena, preko protjerane žrtve etničkog čišćenja, do zrele žene, povratnice u grad svog djetinjstva, spremne pomoći i prigrliti u novoj zemlji kćer vlastitog krvnika.

Nagrada za najbolju scensku muziku dodjeljuje se:

NIKOLINI VUJIĆ, za autorsku muziku i izvođenje u predstavi „Stotinu malih smrti“, autora Semezdina Mehmedinovića, u režiji Jovane Tomić i u produkciji  Sarajevskog ratnog teatra SARTR

OBRAZLOŽENJE: Autorski pristup Nikoline Vujić u predstavi “Stotinu malih smrti“, jedinstven na našim prostorima, i ne samo da nudi jedan novi način u tretiranju scenske muzike, nego izvođačkom preciznošću određuje cjelokupnu atmosferu predstave, doprinoseći ukupnoj recepciji poetičkog pisma Semezdina Mehmedinovića.

Nagrada „Antun Marinić“ za najbolji scenski pokret dodjeljuje se:

BELMI LIZDE-KURT, za predstavu „Tri prikazivanja Boga“, po tekstu i u režiji Aleša Kurta i u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla  

OBRAZLOŽENJE:  Koristeći se vokabularom najboljih scensko-plesnih rješenja teatra Pine Bausch, Belma Lizde-Kurt nudi nam specifičan scenski pokret koji duboko korespondira s tkivom predstave i definira jedan od njezinih bitnih značenjskih segmenata, određujući tako i stil glumačke igre.

SPECIJALNA NAGRADA ZA DRAMSKI TEKST dodjeljuje se:

VIDI DAVIDOVIĆ, za dramu „Mali ratovi i kabine Zare“, u režiji Ivice Buljana i u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske, Banja Luka i Sterijinog pozorja, Novi Sad

OBRAZLOŽENJE: Mlada, afirmirana dramska spisateljica Vida Davidović, donosi nam  iskrenu priču o majci i kćeri ispreplićući dva različita vremena, ratno i poratno, stvara specifičnu dramaturšku strukturu. Iako se koristi elementima bajke, što više upoznajemo priču i njene protagoniste, otkrivamo duboke rane naše prošlosti i sadašnjosti, a Vida Davidović, kao mlada ali iznimno mudra spisateljica nudi jasnu nadu u zajedničku budućnost. Nažalost, u redateljskom  čitanju Ivice Buljana sva značenja teksta nisu jasno istaknuta i razvijena u skladu sa svim vrijednostima koje tekst nosi.

SPECIJALNA NAGRADA ZA KOLEKTIVNU GLUMAČKU IGRU dodjeljuje se:

ANSAMBLU   PREDSTAVE „TRI PRIKAZIVANJA BOGA“, po tekstu i u režiji Aleša Kurta i u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla  

OBRAZLOŽENJE: Glumački ansambl predstave „Tri prikazivanja boga“, vjerno slijedeći autorski koncept, kako samog autora teksta i redatelja Aleša Kurta, tako i suradnice za scenski pokret Belme Lizde-Kurt, pokazao je izrazito visoki stupanj glumačkog zajedništva, izvedbene preciznosti, discipline i harmonije.

Žiri novinara XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024., u sastavu: Maja Begtašagić (predsjednica), Ines Baždalić (članica) i Mladen Bićanić (član), na sjednici održanoj 30. maja/svibnja 2024. godine, većinom glasova je dodijelio sljedeću nagradu:

Nagrada Žirija novinara za najbolju predstavu dodjeljuje se predstavi:

„KISELINA“, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i Scene MESS, Sarajevo, autorice Asje Krsmanović i u režiji Nermina Hamzagića

OBRAZLOŽENJE: Predstava „Kiselina“, iako je dramski prvijenac Asje Krsmanović vrlo je zreo dramski rukopis koji jednu obiteljsku priču donosi u novom ruhu i koja redateljskim postupkom i glumačkim ostvarenjima zaslužuje nagradu.

Žiri publike XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024., u sastavu:
Ajla Đidić (predsjednica), Dženan Ajdinović (član),  i Sanel Jalmanović (član), na sjednici održanoj 30. 5. 2024. godine,
jednoglasno je dodijelio sljedeće nagrade:

Nagrada publike za najbolju predstavu dodjeljuje se predstavi:

„KISELINA“, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i Scene MESS, Sarajevo, autorice Asje Krsmanović i u režiji Nermina Hamzagića

OBRAZLOŽENJE: Glumačka ekipa briljantno utjelovljuje likove, donoseći dubinu i empatiju njihovim emocionalnim putovanjima. Predstava ne samo da istražuje gubitak, već i slavi život i važnost porodičnih rituala.

Nagrada publike za najboljeg glumca dodjeljuje se:

MIRVADU KURIĆU, za uloge u predstavi „Kiselina“, autorice Asje Krsmanović, u režiji Nermina Hamzagića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i Scene MESS, Sarajevo

OBRAZLOŽENJE: Imenovani se izdvaja kvalitetom izvedbe u predstavi „Kiselina“. Oba lika iznio je sa izuzetnim osjećajem i mjerom, te svojom svedenom glumačkom igrom u predstavi je djelovao sugestivno.

Nagrada publike za najbolju glumicu dodjeljuje se:

AMILI TERZIMEHIĆ, za uloge u predstavi „Stotinu malih smrti“, autora Semezdina Mehmedinovića, u režiji Jovane Tomić i u produkciji  Sarajevskog ratnog teatra SARTR

OBRAZLOŽENJE: Imenovana se izdvaja kvalitetom izvedbe u predstavi „Stotinu malih smrti“. Svojom glumačkom vještinom i transformacijom kroz likove različitih karaktera i emotivnih stanja je ostavila poseban utisak na publiku.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno