Naše

ZB ANALIZA: Najaktivniji vijećnici GV Zenica Namir Škaljo i Nermin Mehić, po strankama u Vijeću SDA, slijede ZI KF, SDP….

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ove jeseni, tačnije 6. oktobra, Zeničani će birati novo Gradsko vijeće, odnosno saziv vijećnika koji će u naredne četiri godine donositi odluke o budućnosti ovog grada.

Ovaj put nećemo o tome koliko se uopće “pikala” bilo koja odluka vrhovne zakonodavne vlasti Grada, odnosno koliko je izvršna vlast – gradonačelnik i Gradska uprava, proteklih godina provodila odluke koje donosi vijeće. Zaslužilo je to posebne tekstove, a vjerovatno i neke pravosudne odluke.

Skoncentrisati ćemo se na učinak, odnosno aktivnosti pojedinačnih vijećnika, predstavnika stranaka i građana koji su zaokruživali njihova imena.

Sveobuhvatna analiza, koju objavljuje Zenicablog, obuhvata isključivo vijećnike aktuelnog saziva, odnosno one koji su nakon 4. i 5. sjednice Vijeća u sazivu 2020./2024 i tu su s današnjim danom.

Naglašavamo da nisu obuhvaćeni vijećnici koji su izabrani 2020., ali su vijećničke klupe zamijenili nekim drugim (Kenan Uzunović, Ibrahim Šišić, Alen Kapković, Elmin  Šabanović, Rusmir Isak…….).

Statistički pregled je napravljen na osnovu zvaničnih zapisnika sa sjednica Gradskog vijeća Zenica, obuhvata period od 5. do 46. sjednice (Saziv od 5. sjednice kada je izvršeno popunjavanje svih klubova stranaka je nepromijenjen do danas).

Izvještaj obuhvata aktivnosti svih 31 aktuelnih vijećnika aktuelnog saziva Gradskog vijeća Zenica.

Bitno je naglasiti da su neki od aktuelnih vijećnika sa ove liste (Emina Babić, Sabira Dizdarević, Elmedina Hasanspahić, Sefedin Hrustić, Adnan Zuban, Amel Šišić, Elmir Duvnjak, Safet Brkić) u Vijeću tek pola mandata, odnosno nisu pune četiri godine u vijeću.

Za svakog od aktuelnih vijećnika smo na osnovu zapisnika za svaku pojedinačnu sjednicu bilježili sljedeće aktivnosti:

– učešće u raspravi,
– postavljena vijećnička pitanja,
– podnesene vijećničke inicijative,
– predloženi zaključci i
– uloženi amandmani.

Pod aktivnošću – “učešće u raspravi” se podrazumijeva jedno učešće po jednoj tački dnevnog reda, bez obzira da li je neki vijećnik po toj tački izlazio više puta (npr. zbog ispravki krivih navoda i sl.).

Obzirom da dokumentacija koja je korištena za ovu statistiku sadrži 42 zapisnika sa više od 500 tačaka dnevnog reda, te 31 vijećnika, moguće su greške +- 1-2 u odnosu na pojedinačne zapisnike. Ipak, sve zbirne podatke smo više puta provjeravali, kako nasumice, tako i detaljno, po imenima i strankama, te vjerujemo da su prezentirani podaci u tabeli i tekstu odraz stvarnog stanja iz Zapisnika.

U svakom slučaju, veoma jednostavno je utvrditi koji su vijećnici “zaradili” svoje paušale i naknade, a koji su uglavnom “odćutali mandat”.

A statistika kaže sljedeće – po strankama:

Gledajući po strankama, najaktivnija je bila opoziciona Stranka demokratske akcije (SDA) čijih osam vijećnika ima ukupno 781 aktivnost. Prosjek, po vijećniku je 97,62 aktivnosti, a u priloženoj tabeli imate i rasčlanjeno pojedinačno, od vijećnika do vijećnika, po svakoj od pet “aktivnosti”.

Najviše aktivnosti u klubu SDA imao je Namir Škaljo, sa 173 aktivnosti, ali i ostali su bili vrlo aktivni.

Drugi po broju aktivnosti je Zenička inicijativa – Kasumović Fuad – 498, ali oni imaju 14 vijećnika obuhvaćenih statistikom, pa je prosjek gotovo upola slabiji, 35, 57 po vijećniku.

Treći po ukupnom broju aktivnosti su iz Socijaldemokratske partije SDP – a njihova tri vijećnika su imali ukupno 277 aktivnosti.

Gotovo polovina aktivnosti pripada Nerminu Mehiću.

On, kao i Škaljo (SDA) ima 173 pojedinačne aktivnosti i jedan je od dvojice najaktivnijih vijećnika. Gledajući aktivnosti u prosjeku po vijećniku, tri vijećnika SDP-a imaju po 92,77 aktivnosti čime su drugi po prosjeku, nakon SDA.

Po strankama, slijede NB (86) A-SDA (54), Nacionalne manjine (48), NiP (36), te SBB (0).

Ako bi promatrali rasčlanjeno, i u rasprave se najčešće uključivali vijećnici SDA (565), skoro kao svi ostali zajedno – ZI KF 353, SDP 203, NB 74, A-SDA 41, Nacionalne manjine 32, NiP 17, SBB 0.

Najviše vijećničkih pitanja postavili su iz ZI – KF 50, SDA 49, SDP-a 12….. Slično je i sa inicijativama – ZI KF 77, SDA 63, SDP 43…

SDA je daleko najviše predložila zaključaka i uložila amandmana – 57 predloženih zaključaka i 47 uloženih amandmana. ZI KF ima samo 18 predloženih zaključaka i nijedan amandman, a SDP 18 predloženih zaključaka i 1 amandman.

Na kraju, ostavili smo analizu najaktivnijih i najneaktivnijih vijećnika iz svih stranaka.

Donosimo i rasčlanjenu tabelu, da se uvjerite ko se samo “raspravljao”, a ko je tokom mandata imao i inicijative, amandmane, prijedloge….

Kako smo naveli, prvo mjesto na listi dijele Nermin Mehić (SDP) i Namir Škaljo (SDA) sa po 173 aktivnosti.

Na listi onih koji imaju 100+ aktivnosti, za “petama” su im Šerif Patković (SDA, 161), Emina Tufekčić (147), Denan Pašalić (134) i Malik Ejubović (112).

Na listi 10- odnosno ispod 10 aktivnosti najneaktivnijih vijećnika su:  

Aldin Isaković (SBB) i Adnan Zuban (ZI KF) – 0, Sabira Dizdarević (ZI KF) – 1, Safet Brkić (A SDA) – 7, te Sefedin Hrustić i Mirzet Skopljak (oba Zi KF) po 8.

Na kraju, neka svako donese svoj zaključak na osnovu predočenih statističkih pokazatelja.

Naglašavamo da je, prije bilo kakvog zaključka, neophodno uzeti u obzir napomene sa početka teksta, kao i parametre i detalje o kakvim se aktivnostima radilo.

Želimo vjerovati da postoje stranke, ali prije svega glasači, birači, koji će znati cijeniti (ne)aktivnost svakog njihovog predstavnika, pa i stranke.

NAPOMENA : U galeriji na dnu teksta objavljujemo i podatke, po strankama i pojedincima, unutar Klubova, za svaku sjednicu, onako kako su evidentirani u ukupnom zbiru.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno