Info

Zdravstveni stručnjaci uputili apel građanima: Vodite računa o mjerama zaštite

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vremenske prilike do kraja radne sedmice na prostoru Bosne i Hercegovine biće u znaku pravog ljetnog vremena s temperaturama do 40 stepeni. Zdravstveni stručnjaci uputili su apel građanima da vode računa o mjerama predostrožnosti i zaštite koje se mogu preduzeti.

U saopštenju Ministarstva zdravlja RS navodi se da visoka temperatura vazduha može uticati na većinu građana, zbog čega se svima preporučuje da što je moguće manje vremena provode na otvorenom, na suncu, a posebno u najtoplijem periodu dana od 10.00 do 17.00 časova.

“Savjetuje se boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbjegavanje većih fizičkih napora, češće tuširanje mlakom vodom i uzimanje što više tečnosti. Ove preporuke posebno se odnose na trudnice, starije osobe i osobe koje imaju hronična oboljenja, kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem. U slučaju pojave težih tegoba, obavezno se treba javiti ljekaru”, navode iz Ministarstva zdravlja RS.

Prilikom izlaska vani, preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenjaboravak u hladu kad god je to moguće, uzimanje veće količine tečnosti uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera, manji laganiji obroci tokom dana, kao i korištenje široke, svijetle i lagane odjeće od prirodnih materijala, te kapa ili šešira sa širokim obodom i sunčanih naočara.

“Ministarstvo zdravlja posebno apeluje na roditelje da u ovom periodu zaštite djecu tokom boravka napolju, odnosno da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visoke temperature, a posebno da obrate pažnju na opasnost od ostavljanja djece u parkiranim vozilima, čak i nakratko”, ističe se u saopštenju.

Detaljnu prognozu vremena za BiH pročitajte OVDJE.

Izvor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno