Ostali sportovi

Zenica domaćin 20. atletskog prvenstva paraplegičara i oboljelih od dječije paralize

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svečanim defileom svih učesnika, predvođenih mažoretkinjama iz Novog Travnika te karatistima i djecom iz zeničkih vrtića, na Atletskom stadionu “Kamberovića polje” u Zenici počelo je jubilarno, 20. međunarodno otvoreno prvenstvo atletskih sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječije paralize u organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine.

Domaćin i ovogodišnjeg takmičenja je Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica, a na igrama učestvuje više od 80 takmičara iz BiH, Slovenije, Crne Gore i Srbije.

Prvenstvo je svečano otvorio premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, koji je gostima iz regije te takmičarima iz svih krajeva BiH, zaželio dobrodošlicu u Zenicu te ispunjenje sportskih ciljeva.

Goste je i puno sreće poželio i resorni ministar rada i socijelne politike ZDK Antonio Šimunović te pomoćnik federalnog ministra Dobrica Jonjić.

– Moramo naglasiti da su ovo 20., jubilarne igre pa samim tim imamo i skoro pa rekordan broj takmičara. Vremenske prilike ne idu nam na ruku, ali ćemo raditi na četiri borilišta. Znači četiri “stolice” – dvije za muške i dvije za žene. To je atletski višeboj – kugla, koplje i disk, a trke ćemo odraditi samo na 100 i 200 metara, jer zbilja moramo voditi računa o zdravlju naših članova i takmičara – kazao je uime domaćina, Harun Aliefendić.

On je naglasio kako je sport najbolji način za promociju aktivnog života osoba s invaliditetom te jedna od “osnovnih inkluzija” za osobe s invaliditetom.

– Puno naših članova, puno naših ljudi je, da kažemo, počelo i da živi nakon bavljenja sportom. Ja to mogu da kažem i za sebe, jer je, bez obzira na sve, košarka u kolicima sport kojim sam se bavio, u potpunosti me izvukla i vratila u normalne tokove – kazao je Aliefendić, koji se nada kako će u budućnosti producirati i nekog paraolimpijca iz Zeničko-dobojskog kantona u atletici.

Rukovoditelj Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize te organizator ovih igara Albert Dodik ističe kako “sport nije privilegija samo za zdrave, nego i za osobe s invaliditetom”, odnosno da je važan za psihičko i fizičko zdravlje ovih osoba, kao i da se druže i takmiče.

Savez, naglasio je, trenutno okuplja oko 1200 članova u FBiH, ali je cilj da se dodatno omasovi te da sva udruženja budu i članovi tog saveza.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno