Zenica

Zenica domaćin međunarodnog događaja “Zdravo starenje kroz umjetnost”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenica će od 6. do 9. marta 2025. godine biti domaćin događaja “Zdravo starenje kroz umjetnost”, koji organizuje udruženje Naš most Zenica u saradnji sa organizacijom Bosch Alumni Network iz Berlina, Njemačka.

Cilj događaja je okupljanje umjetnika i umjetnica, kulturnih radnika i radnica te aktivista i aktivistica sa Zapadnog Balkana, koji će zajedno istraživati ulogu umjetnosti u podršci socijalne inkluzije starijih osoba i ranjivih grupa.

Događaj će pružiti platformu za razmjenu različitih kreativnih metodologija rada i poticanje saradnje među učesnicima i učesnicama. Program uključuje radionice i kreativne sesije u prostorijama Naš most Zenica, te učešće učesnika i učesnica u Festivalu ženske umjetnosti planiranog za 8. mart u Zenici, čiju realizaciju podržava Fondacija La Terra Nostra.

Domaćin događaja, udruženje Naš most Zenica, aktivno promoviše zdravo starenje kroz različite umjetničke inicijative i radi na socijalnoj inkluziji ranjivih grupa u Zenici i šire.

Svjetska zdravstvena organizacija uključila je udruženje Naš most Zenica u globalnu bazu inicijativa dobre prakse koji osnažuju starije osobe i afirmišu zdravo starenje. Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala je napore udruženja Naš most Zenica da kroz umjetnost i kulturu ohrabri starije osobe u BiH da se aktivnije uključuju u društveni život zajednice, socijalizuju se i pozitivno utiču na svoje psiho-fizičko zdravlje.

Udruženje Naš most Zenica zasnovano je na volonterskom angažmanu osoba starije životne dobi koji provode i organizuju sve aktivnosti udruženja. Osim kurseva slikanja i izrade rukotvorina, udruženje organizuje različita kreativna druženja, izložbene sajmove radova članova/ica udruženja, umjetničke izložbe, promocije knjiga i likovne kolonije.

UN-ova Dekada zdravog starenja odabrala je predsjednicu udruženja Naš most Zdenu Šarić kao jednu od pedeset osoba iz cijelog svijeta koje uspješno rade na promicanju važnosti zdravog starenja. Dekada je prepoznala jedinstvenost aktivizma Šarić među brojnim liderima i lidericama iz cijelog svijeta koji unose inovacije u oblasti rada kojima se bave kako bi poboljšali živote sadašnjih i budućih generacija starijih osoba.

Prošle godine, udruženje Naš most dobilo je Plaketu Grada Zenice i Plaketu Vlade Zeničko-dobojskog kantona za doprinos kulturnom i društvenom razvoju u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno