Zenica

Zenica i BIH dobili nove gorske spasioce

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Planinarski savez BiH dobio 44 nova gorska spasioca – Certifikati i značke vitezovima planinarstva uručeni na Vlašiću – Komponenta gorskog spasioca nije samo tehničko znanje. Moral i etika su duboko utkani u tu djelatnost, baš kao i kod doktora koji su u svom pozivu obavijeni i Hipokratovom zakletvom-

Planinarski savez BiH i Komisija za gorsku službu spašavanja upriličili su u subotu na Vlašiću svečano uručenje certifikata 44-orici novih gorskih spasilaca, jednom timu tragača i jednom instruktoru, koji su uspješno savladali veoma zahtjevnu teoretsku i praktičnu obuku. Pored dosadašnjih 128 certificiranih spasilaca ovo je jedna nova snaga u planinarskoj organizaciji naše zemlje pred kojom su i brojni izazovu u karjnje humanom pozivu spašavanja ugroženih ljudskih života.

Certifikate i značke novim gorskim spasiocima iz Zenice, Sarajeva, Travnika, Goražda, Zavidovića, Kaknja i Mostara uručili su predsjednik Planinarskog saveza BiH i Federacije BiH, Zehrudin Isaković i načelnik Stanice gorske službe spašavanja Travnik, Rubil Pinjo, pred kojim su ovi kandidati prošli potrebne obuke i položili završni ispit.

-Svi ste završili prema važećim pravilnicima i onome što već kao svoju dugogodišnju tradiciju provodi naš planinarski savez. To je zapravo jedna jako stara škola sa renomeom, koja ima svoje značajno mjesto u cijelom planinarskom svijet gorskog spašavanja u regoinu, a ne samo kod nas, kazao je predsjednik PS BiH Zehrudin Isaković.

– Uz stečeno znanje na ovim sspasiocima su sada iskustvo, tradicija i sve ono što ovaj savez i njena gorska služba spašavanja baštine već 123 godine. To je respektabilna brojka pa vam od srca čestitam uz želju da imate što više vježbi, a što manje onog stvarnog- da spašavate ugrožene i unesrećene, mada, na žalost, iskustvo govori da smo stalno negdje u kaciji. Ostaje želja da se planinarski sistem i gorska služba spašavanja izgrađuju što kvalitetnije. Savez će, kaže on, pokušati dati podršku da se GSS i spasioci idalje razvijaju, pomoći će u pronalasku što boljeg materijalnog statusa isveukupnog kvalitetnijeg mjesta u bh. društvu. Ovih dana se u tom pravcu rješavaju neka krupna organizaciona pitanja na nivou države, a lavoski dio tog posla, prema njegovim riječima je završen, čime se definišu i neke druge stvari u komplikovano uređenoj državi BiH. Vjerovati je da će uz ove mlade snage u bh.planinarskoj strukturi, osposobljene za nošenje časnog imena gorskog spasioca, mnogi problemi biti brže i lakše locirani i rješavani.

Obuka ovim momcima je bila jako zahtjevna. Njihov ulazak u porodicu GSS-a BiH znači puno, to je neprocjenjivo. Građanima garantujem da se mogu mnogo sigurnije osjećati. BiH je prije ovih 44 imala 128 certificiranih spasilaca, ali i to je kap u moru s obzirom na ukupnu površinu naše zemlje, broj stanovnika, broj nesreća u godini itd… To znači da treba nastojati što više novih generacija osposobiti za ovaj vrlo zahtjevan i rizičan, ali krajnje human poziv, riječi su instruktora Rubila Pinje, izrečene na skromnoj svečanosti upriličenoj u Domu GSS-a Travnik na Vlašiću, kojoj su prisustvovali i članovi bliže porodice jednog broja novih spasilaca.
Certifikate spasioca iz Stanice GSS- Zenica dobili su Almir Medanović, Šefik Mujezinović, Ermin Skender, Petar Jozić, Semir Šatorović, Sanjin Smriko i Medaris Tuka.

sggv02
Fotosi sa subotnje svečanosti na Vlašiću

Tekst i foto S. G. za Zenicablog

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno