Politika

“Zenica je postala grad korupcije i nepotizma” – Kolak: Hrvati su ovdje obespravljeni

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“Zenica je grad sa sve manjim brojem stanovnika, iz kojeg se i dalje odlazi s kartom u jednom smjeru. Apatija i besperspektivnost su se uvukle u svaku poru društvenog života Zenice, koja postaje sve, osim moderan europski grad. Ukazivali smo na ove negativne trendove više puta, a posebno na institucionalnu obespravljenost Hrvata Zenice, nejednakost i neprincipijelnost vlasti u odnosu prema Hrvatima kao konstitutivnom narodu”, kaže Zdenko Kolak, predsjednik Gradskog i Županijskog odbora HDZ-a 1990 Zenica i Zeničko-dobojske županije.

Mjesto zabave

Prema njegovim riječima, Gradsko vijeće se pretvorilo “u mjesto zabave, prepuno ispraznih, verbalnih prepucavanja pojedinaca bez ikakvog smisla i koristi”. U posljednjih osam godina u Vijeću nije bilo niti jednog vijećnika iz HDZ-a BiH niti HDZ-a 1990, a u posljednje četiri godine niti jednog Hrvata, iako je po popisu iz 1991. Zenica imala 22.511 pripadnika ovog naroda ili 15,4 posto od ukupnog broja stanovnika. Kolak vjeruje da će se to promijeniti već nakon ovih lokalnih izbora.

– Zenica koja je bila nekada simbol moći i gospodarske snage, danas je najveća zatvorena svađaonica na ovim prostorima. Zaustavljena u vremenu i razvoju, prihvaćajući nametnutu malograđanštinu kao normalnu. Demografski i gospodarski opustošena Zenica, bez ikakve realne vizije razvoja, lagano se pred našim očima pretvara u zatvoreni penzionerski dom. Dok se pojedinci zabavljaju jalovim raspravama u vlastitom pozorištu, za to vrijeme naša djeca odlaze trbuhom za kruhom razvijati druge gradove, tražeći priliku za bolji život. Potrebni su nam novi zamah, elan, entuzijazam, bolje rečeno, nova nada, zato izađimo na izbore i dajmo priliku novim strankama i novim ljudima, jer samo se tako može promijeniti stanje, navodi Kolak, tvrdeći da ima onih koji znaju kako popraviti stanje i osigurati nama i našoj djeci ljepšu budućnost.

Naglašava da je vladavina prava preduvjet za napredovanje i razvoj grada, te kako želi eliminirati selektivnu pravdu i poseban odnos prema moćnicima i elitama.

Vladaju bogati

– Zenica je postala grad korupcije, nepotizma i nepravde, u kojem nemaju svi iste šanse, ali u kojem ima sve više gladnih i siromašnih.Grad vladavine i dominacije bogatih pojedinaca, sa sve manjim brojem stanovnika i sve starijom populacijom. To se mora promijeniti. Želimo da svaki narod, ali i svaki pojedinac osjeti Zenicu kao svoj grad, u kojem će imati jednaka prava i mogućnosti, poručuje Kolak.

Mirza Dajić/Oslobođenje



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno