Sudske klupe

Zenica: Suđenje sutkinji zbog saobraćajke, alkoholizirana povrijedila dvije osobe i pobjegla s mjesta nesreće

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na Općinskom sudu u Zenici izjašnjenjem o krivnji optužene Mirele Malićbegović započelo je suđenje zbog saobraćajne nesreće koja se dogodila u Zavidovićima u septembru prošle godine.

Saobraćajka sa teškim posljedicama se dogodila u Zavidovićima, ali zbog činjenica da je optužena Zavidovićanka, zaposlena kao sutkinja Općinskog suda u Žepču, slučaj je “delegiran” u druge gradove. Tako se suđenje vodi u Zenici, a postupajuće tužilaštvo je Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona Travnik.

Prema dostupnim podacima optužena je prilikom izjašnjenja negirala krivnju, tvrdeći da se ona nije nalazila za upravljačem automobila koji je počinio nesreću. No, krenimo redom. Iz Općinskog suda Zenica dobili smo kratku potvrdu da je počelo suđenje.

– U vezi vašeg upita, a vezano za lice M.M. potvrđujemo informaciju da se pred ovim sudom vodi postupak i da je isti u toku. Ostale informacije možete dobiti na upit nakon okončanja istog, stoji u odgovoru stručne savjetnice za odnose s javnošću Općinskog suda Zenica.

Vožnja pod utjecajem alkohola

Na stranici Tužilaštva SBK je objavljena anonimizirana optužnica, podignuta 7. maja ove godine.

Prema poznatim podacima, Malićbegovićeva je, usred Zavidovića, gdje i nastanjena, 22. septembra prošle 09.2023. oko 17,20 sati na raskrsnici ulica Alije Izetbegovića i Safvet bega Bašagića, kao učesnik u saobraćaju na putevima ne pridržavajući se saobraćajnih propisa ugrozila javni promet da je dovela u opasnost život i zdravlje ljudi, postupivši suprotno odredbama člana 174. stav 1. i 2.,  člana 49. stav 2. i člana 50. stav 2. Zakona o osnovama bezbjednosti  saobraćaja  na putevima BiH.

– Nakon što se dovela u alkoholizirano stanje, sa koncentracijom alkohola u krvi  od 1.73 ‰, uključila se u javni saobraćaj upravljajući p.m.v. marke „Peugeot“, krećući se ulicom Alije Izetbegovića, u pravcu raskrsnice sa ulicom safvet bega Bašagića, iako je znala da je  zabranjeno upravljati vozilom u javnom saobraćaju pod utjecajem  alkohola i znajući da se približava raskrsnici ulica, nije vozila s povećanom  opreznošću i takvom brzinom da se može zaustaviti i propustiti vozila koja na raskrsnici imaju pravo prvenstva, svjesna da je pod utjecajem alkohola i da takvom vožnjom može izazvati opasnost za učesnike u saobraćaju, na šta je pristala, uslijed kojih propusta je vozeći brzinom od 30 km/h, započela radnju skretanja u lijevo u ulicu Safvet bega Bašagića, a da pritom nije propustila motocikl marke “Aprilia“, kojim je upravljao malodobni T. DŽ., dok se kao suvozač na motociklu nalazio malodobni G.A., a koji motocikl se kretao iz suprotnog smjera ulicom Alije Izetbegovića i zadržavao pravac svog kretanja kroz raskrsnicu, navodi se u optužnici i nastavlja –

Udaljila se sa mjesta nesreće

– Nije vozilo zaustavila, nego nastavila kretanje, uslijed čega je ostvarila kontakt prednjom lijevom stranom svog vozila sa motociklom, pri čemu dolazi do pada motocikla na asfaltnu podlogu zajedno sa vozačem i suvozačem motocikla, posljedicom čega je oštećeni mldb T.Dž. zadobio teške tjelesne ozljede u vidu  prijeloma stiloidnog (trnastog) nastavka lokalne kosti lijevo, prijeloma žbice lijevo, oguljotina kože u predjelu nadlaktice i lakta lijevo, te oguljotina kože u predjelu regije kuka, koljena i skočnog zgloba lijevo, a mldb G.A. zadobio lake tjelesne ozljede u vidu oguljotina kože u predjelu četvrtog i petog prsta lijeve šake  dakle, kao učesnik u saobraćaju na putevima ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, ugrozila javni saobraćaj da je dovela u opasnost živote ljudi, pa je zbog toga prouzrokovala teške tjelesne ozljede jedne i lake tjelesne ozljede druge osobe.

U drugoj tački optužnice, postupajuće tužilaštvo navodi da je Malićbegovićeva, odmah nakon saobraćajne nezgode koju je prouzrokovala, na kratko se zaustavila vozilom u raskrsnici, nakon čega je nastavila vožnju, udaljivši se sa lica mjesta, te ostavivši bez pomoći lica čije je povrede prouzrokovala, iako  je bila svjesna da su oštećeni bili oboreni na asfalt zajedno sa motociklom, te da udaljavanjem sa lica mjesta saobraćajne nezgode koju je prouzrokovala, ostavlja bez pomoći  lica čije je povrede prouzrokovala, što je i htjela  dakle, “kao vozač prijevoznog sredstva ostavila bez pomoći lica čije je povrede prouzrokovala skrivivši saobraćajnu nezgodu”.

Tužilaštvo je dakle tereti za Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa iz člana 336. stav 1. u vezi člana 332. stav 1.  KZ F BiH u sticaju sa krivičnim djelom Neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u saobraćajnoj nezgodi iz člana 337. stav 1. KZ FBiH, sve u vezi sa članom 54. KZ FBiH. Predloženo je da sud, u smislu odredbe člana 77. KZ FBiH, osumnjičenoj izrekne zabranu upravljanja motornim vozilom B kategorije.

Suspendovana do okončanja procesa

Osim toga, Iz ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BIH na upit portala Zenicablog su odgovorili –

– U vezi sa Vašim upitom, želimo vas obavijestiti da je Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine 25.01.2024. godine podnio zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti Mirele Malićbegović, sutkinje Općinskog suda u Žepču. Odlukom Prvostepene disciplinske komisije od 29.01.2024. godine, Mirela Malićbegović se privremeno udaljava od vršenja dužnosti sudije Općinskog suda u Žepču, dok se odlukom Prvostepene disciplinske komisije od 06.06.2024. godine, produžava udaljenje od vršenja dužnosti do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka, stoji u odgovoru iz Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

ZB



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno