Zenica

Zenica sutra domaćin još jednog državnog prvenstva u robotici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici u nedjelju s početkom u 8:30 sati počinje još jedno državno prvenstvo u robotici za djecu i mlade od 8 do 19 godina.

Takmičenje se provodi po kriterijumima WRO – Svjetske robotske olimpijade, a ovo je četvrta godina zaredom da se u Bosni i Hercegovini održava WRO takmičenje.

Organizatori EDUTUS University iz Mađarske, Mašinski fakultet u Zenici i Univerzitet u Zenici, kao i NGO “Obrazovanje za novo doba – STEAM obrazovanje” će i ove godine ugostiti najtalentovanije mlade ljude iz oblasti automatizacije, robotike i programiranja.

Ove godine na takmičenju će učestvovati 39 ekipa iz cijele Bosne i Hercegovine, u tri starosne kategorije RoboMission divizije, elementary, junior i senior. Ekipe nam dolaze iz Zenice, Sarajeva, Tuzle, Laktaša, Zavidovića, Travnika i Gračanice.

“Takmičenje je cjelodnevno i održava se u tri runde, po poznatom zadatku koji je objavljen početkom godine. Ideja je da se za zadani zadatak pripreme inženjerska rješenja pomoću LEGO setova, koristeći motore i senzore, a nakon toga da se pomoću blok programiranja i programiranja u programskom jeziku Python, “udahne” život robotima. Svaka ekipa će biti ocijenjena u tri runde, a najbolje dvije egzekucije će biti bodovane za konačni rezultat”, kazao nam je viši asistent iz automatike i robotike na UNZE i nacionalni koordinator WRO Olimpijade za BiH Kenan Varda.

Dodao je da je ovaj događaj bilo nemoguće održati bez pomoći partnera Vlade ZDK, Grada Zenica i LEDA voda, kao i sudija i volontera koji su zaposlenici i studenti Univerziteta u Zenici.

Prvoplasirane ekipe iz sve tri kategorije odlaze na završnu smotru najboljih robotičara svijeta na WRO – Svjetsku robotsku olimpijadu koja se ove godine održava u Izmiru, a drugoplasirane ekipe odlaze na Evropsko prvenstvo u robotici koje se održava u Breši, u Italiji.

VIDEO+FOTO: Zenica domaćin Državnog prvenstva u robotici, prvak ide na Svjetsku olimpijadu u Panamu

E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno