Ostali sportovi

Zeničani na Premijer ligi Bosne i Hercegovine u šahu za 2024. godinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer liga Bosne i Hercegovine u šahu za 2024. godinu održava se od 01. do 08. septembra 2024.godine u Neumu, u hotelu „Zenit“.

Organizator ovog prestižnog događaja je Šahovska unija Bosne i Hercegovine, dok je tehnički organizator Šahovski savez Herceg-Bosne, saopštio nam je u svom Izvještaju Dino Marković, jedan od učesnika na Premijer ligi BiH.

I ove godine Zenica se ističe kao grad sa izuzetno aktivnom šahovskom zajednicom, što potvrđuje činjenica da naši šahovski klubovi i igrači ponosno učestvuju na Premijer ligi Bosne i Hercegovine! -, saopštava Marković.

Učešće zeničkih klubova u ženskoj Premijer ligi

Sva tri šahovska kluba iz Zenice učestvuju u ženskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine, koja traje do 4. septembra 2024. godine. To su: Šahovski klub „Čelik“ Zenica, Šahovski klub „Napredak“ Zenica i Šahovski klub „Preporod“ Zenica. U ženskoj Premijer očekuje se nastup od sljedećih klubova:

1.ŠK „SARAJEVO“ Sarajevo

2.ŠK „NAPREDAK“ Zenica

3.ŠK „HRASNO-BUSOVAČA“ Busovača

4.ŠK „ČELIK“ Zenica

5.ŠK „PREPOROD“ Zenica

6.ŠK „RUDAR“ Prijedor

7.ŠK „SVETOZAR GLIGORIĆ“ Bijeljina

Posebno je važno napomenuti da su Šahovski klub „Napredak“ Zenica i Šahovski klub „Sarajevo“ jedini klubovi koji učestvuju u obje konkurencije – muškoj i ženskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine za 2024. godinu.

Muška Premijer liga

U muškoj konkurenciji, Šahovski klub „Napredak“ Zenica jedini je predstavnik iz Zenice. U muškoj Premijer ligi ove godine učestvuju:

1.ŠK „BOSNA“ Sarajevo

2.ŠK „NAPREDAK“ Sarajevo

3.ŠK „BIHAĆ“ Bihać

4.ŠK „SARAJEVO“ Sarajevo

5.ŠK „BJELAŠNICA“ Pazarić

6.ŠK „NAPREDAK“ Zenica

7.ŠK „IGMAN“ Konjic

8.ŠK „MAT“ Teslić

9.ŠK „INGSMA“ Goražde

10.ŠK „ORAŠJE“ Orašje

S obzirom, da je Šahovski klub “Cazin”, iz Cazina odustao, njegovo mjesto je popunio Šahovski klub “Bihać”, iz Bihaća.

Obje lige, i muška i ženska, igraju se po tempu od 90 minuta + 30 sekundi po potezu, a partije će biti rejtingovane kod FIDE za Standard rejting listu. Sistem takmičenja je bergerov (svako sa svakim) uz kompjutersko parovanje.

Pojedinačni nastupi Zeničana

Pored učešća zeničkih klubova, posebno treba istaknuti i pojedinačne nastupe zeničkih šahista na Premijer ligi. Međunarodni majstor, IM Goran Trkulja, koji je sekretar Šahovskog kluba „Čelik“ Zenica i Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, te jedini Međunarodni majstor na području Zeničko-dobojskog kantona, i ove godine nastupa za Šahovski klub „Sarajevo“. Dino Marković i CM Faris Čunjalo ove godine nastupaju za Šahovski klub „Bihać“, dok će Međunarodni sudija Sejfudin Miskić biti delegiran kao sudija ispred Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine.

Želimo našim takmičarima puno uspjeha, odličnih partija i nezaboravnih šahovskih trenutaka!

Svi rezultati će se moći pratiti na oficijelnoj web stranici za rezultate (kategorija BiH). Evo i linka: https://chess-results.com/fed.aspx?lan=15&fed=BIH .

E.Imamović

Foto arhiva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno