Naše

Zeničanka prijavila policiji da je njen petogodišnji sin maltretiran i povrijeđen u Defektološkom savjetovalištu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Petogodišnji dječak  R.K. bio je žrtva nasilja u Defektološkom savjetovalištu u Zenici, tvrdi njegova majka, a po njenoj prijavi Odsjek kriminalističke policije Policijske uprave Zenica je pokrenuo provjeru navoda, potvrđeno je Zenicablogu u Upravi policije MUP-a ZDK.

– U ponedjeljak, 21. oktobra poslijepodne u 15.40 sam dovela dijete u Defektološko savjetovalište  Lancom u Zenici i po završetku časa, oko 16.40 došla po njega. Teta je otvorila vrata i ušla sam u hodnik da bi mi  prezentirala izvještaj njihovog rada. Rekla mi je da je R. bio nestašan, nije se moglo raditi s njim, te ga je morala fizički savladati, jer je htio drugoj teti da polomi naočale, bacio je stolicu i čupao papir. Ne znajući ja u kojoj je to mjeri i šta se tačno desilo odlazim kući s djetetom, te kod kuće primjećujem povrede koje sam odmah uslikala. Sutradan (utorak) odlazim u policiju, nakon njihovog savjeta odlazim natrag do Savjetovaališta gdje mi ta ista teta otvara vrata i ja pitam za vlasnika ustanove. Obzirom da nije bio tu, pozivam ga telefonom i molim da organizuje sastanak da utvrdimo. U srijedu (23.10.) me poziva i zamoli da dođem da pogledamo snimak. Tada mi kaže da je tu tetu već otpustio i da je gledao snimak i pušta snimak i meni, tvrdi majka dječaka, koja je kontaktirala naš portal.

Po njenim navodima, na snimku dijete sjedi na stolici, te slučajno pada udara leđima i glavom od pod, a tada majka na snimku primjećuje da “teta”  sa dječakom nije ona koju je otpustio i koja se ne trudi da pomogne dječaku da ustane, nego posve druga.

– Nakon toga to sve kreće u nekom drugom pravcu gdje dijete pruža otpor a teta ga onda na razne načine fizicki i psihički zlostavlja,  nanoseći traume takvom već posebnom djetetu, jer da mi želimo mi bi ga u kući udarali i maltretirali, ne bismo ga slali njima. Snimak je meni toliko bio uznemirujući gdje nisam mogla više gledati samo sam pitala gdje je ta teta što je na snimku s njim,  a vlasnik savjetovališta kaže da radi s djecom u drugoj sobi. Ja sam bila šokirana zašto je ona uopće još tu jer je i sam vidio šta mi je djetetu radila, a dozvolio joj i dalje da tu radi s djecom. Pozivam muža da i on dođe i da skupa pogledamo nastavak snimka. Muž dolazi pričamo o tome svemu šta se desilo sa vlasnikom savjetovališta, on govori da nije bio upućen, niti je vidio i prije pregledao kamere što dalje znači da je upitno ne samo moje dijete već i svako dijete koje je tu dolazilo na koji način se s njim radilo. Na kraju, dolazi do toga da dolazi do djeteta i druga teta gdje njih dvije fizički savladavaju dijete u smislu da se ne može pomjeriti i odlaze nakon toga u wc koji nije pokriven kamerom. Šta se dalje desilo mi nismo željeli više da gledamo nego sam ja pozvala policiju da izađe na uviđaj, odlazimo izvaditi ozljedni list i dajemo nadležnim organima da rade svoj posao, kaže ova Zeničanka.

Rekla nam je da se odlučila da javno objelodani slučaj da bi spriječila slične ili gore postupke u ovoj ili drugim ustanovama.

Zatražili smo od policije da nam daju informacije o slučaju i dobili kratku informaciju –

Dana 23.10.2024. godine u Policijsku stanicu Centar obratila se A.K. iz Zenice i prijavila nanošenje tjelesnih povreda njenom petogodišnjem djetetu od strane uposlenica dječijeg savjetovališta u Zenici. Predmet dostavljen Odsjeku kriminalističke policije na dalje postupanje, koji preduzimaju potrebne mjere i radnje u cilju provjere zaprimljenih navoda.

Potom smo kontaktirali i vlasnika “Lancoma” Selvedina Kurtalića. On u svom odgovoru na navode ove Zeničanke kaže –

Vezano za vaš upit o situaciji koja se desila u našem Savjetovalištu u ponedjeljak 21.10.2024. godine – Majka petogodišnjeg dječaka se obratila nama za pomoć i 26.09.2024. je obavljen intervju sa roditeljima i dječakom. Od tada je on uključen u naše usluge i odrađeno je ukupno šest (6) termina do ovog događaja. Dan poslije događaja, 22.10.2024. obavljen je razgovor sa majkom koja je isti slučaj prijavila policiji dan kasnije. Policija je u našem Savjetovalištu obavila razgovor u srijedu 23.10.2024.  i napravila zapisnik. Ovim putem želimo da obavijestimo javnost da Defektološko savjetovalište Lancom postoji malo više od tri (3) godine i rad savjetovališta se bazira na individualnom i grupnom radu te pružanju podrške i pomoći kako djeci tako i roditeljima. S tim u vezi duboko smo potreseni situacijom koja je zadesila naše Savjetovalište. S obzirom da je slučaj prijavljen policiji koja je izašla na lice mjesta, dalje slučaj prepuštamo nadležnim organima da poduzmu potrebne mjere iz njihove nadležnosti te stojimo na raspolaganju. S poštovanjem, stoji u odgovoru Selvedina Kurtalića, inače diplomiranog defektologa-oligofrenologa, osnivača defektološkog savjetovališta LANCOM u Zenici.

Foto: FB/Lancom



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno