Zenica

Zenička udruženja invalida i civilnih žrtava rata dobijat će novac za rad iz gradskog budžeta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Služba za socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenica obavijestila je Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize tog grada da će naredne godine iz budžeta biti finansiran i rad reprezentativnih udruženja i organizacija osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata – izjavio je predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Grada Zenica Harun Aliefendić.

Udruženje je, podsjetio je, u augustu ove godine, u sklopu kampanje “Ne želimo biti sjenke“, tražilo da se realizira javni poziv samo za ova udruženja te osigura njihovo redovno sufinansiranje iz budžeta Grada Zenica, a koji će tako postati i prvi grad u Federaciji BiH koji bi uspostavio održivost rada organizacija i udruženja te omogućio i poboljšao provođenje programa rada ovih udruženja.

– Zašto je ovo bitno? Mislimo da je Zenica grad koji se odnosi prijateljski prema invaliditetu i bit će primjer za druge gradove, ali i kantone te sve nivoe vlasti koji su dužni, po novom zakonu, da omoguće finansiranje programa rada organizacija osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata. Ono što je bitno je da su organizacije nukleus osoba sa invaliditetom, jer se te osobe prvo javljaju njima. Ako su snažne organizacije, onda mogu snažno da rade na poboljšanju statusa i prava osoba sa invaliditetom u našoj zajednici – kazao je Aliefendić.

On je bio i koordinator spomenutog projekta „PRAGG“ koji je finansirala Vlada Švicarske, a provodio konzorcij HELVETAS i NIRAS, u partnerstvu s lokalnim partnerima Centra civilnih inicijativa i Instituta za razvoj Kult.

-Pretpostavljamo da će u Gradu Zenica, gdje je u toku javni poziv, status reprezentativnih udruženja steći pet do sedam organizacija. Da li će ih biti više s vremenom, mi se nadamo iz razloga što ćemo potaknuti i organizacije koje ne rade aktivno. Da se i one aktiviraju i da svoje članstvo i rad prilagode novonastalim organizacijama – kazao je Aliefendić.

Za pojedinačno, cjelogodišnje funkcionisanje udruženja, dodao je, potrebno je između 5.000 i 7.000 KM pa je i njihov prijedlog da se toliko novca i osigura u budžetu Grada Zenica, što bi značilo da će za ove namjene u toku 2025. godine biti izdvojeno oko 30.000 KM.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno