Zenica

Zenički arhitekta prije godinu dana upozoravao na posljedice: Krov BNP Zenica ponovo prokišnjava iako je uloženo 1,3 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U augustu 2023. potpisan je ugovor o sanaciji ravnog krova zgrade Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, procijenjena vrijednost ugovora je bila 1.300.000 KM sa PDV-om, a danas, krajem septembra 2024. ponovo iste scene- krov koji prokišnjava nakon što je rekonstruisan.

Uloženo 1,3 miliona KM: Dok glumci i reditelji osvajaju nagrade, krov BNP-a i pored sanacije prokišnjava

Tokom radova koji su trebali trajati četiri mjeseca po ugovoru došlo je do dosta komplikacija i zastoja.

Tako je u septembru prošle godine je na radilištu poginuo jedan radnik, radovi su nakratko bili prekinuti,a  “nekako s proljeća” su radovi navodno završeni, ali se o tome nikad ništa nije javno saopćilo. Na oficijelnoj stranici Grada Zenica, postoji niz informacija o rekonstrukciji BNP-a, čak od 2018., pa sve do ove godine, a posljednja vijest o krovu BNP-a datira iz marta ove godine, kad je gradonačelnik saopćio da “čvrsto stoji uz BNP”.

Ipak, da radovi nisu urađeni kako treba potvrđuje novi-stari problem, krov koji prokišnjava.

Zenički arhitekta Boris Britvar je za vrijeme radova, još u decembru 2023. upozoravao na nepravilnosti kada je u pitanju struka i posljedice s kojima se može suočiti objekat:

“Oni koji se bave građevinarstvom znaju koji je uticaj zarobljene vlage u slojevima ravnog krova na konstrukciju objekta i kakve su moguće posljedice. Eksperti iz gradske uprave su prvo u “januaru” 2o18. godine pri temperaturi -5° krečili fasadu pozorišta što su građani Zenice platili 28o.ooo KM a nakon toga su radove na sanaciji ravnog krova u milionskom iznosu povjerili projektantu, izvođaču i nadzornom organu koji nisu u evidenciji Federalnog ministarstva prostornog uređenja u smislu ovlaštenja za izvođenje radova na rekonstrukciji spomenika arhitekture.
Koliko živimo u iskrivljenoj stvarnosti govori činjenica da se o ovome govore hvalospjevi umjesto da se traži odgovornost od onih koji su pozorište doveli u ovu situaciju i onih koji neznanjem uništavaju naš vrijedni spomenik za naš novac” istakao je Britvar u decembru 2023., a istu izjavu je ponovio danas kada se saznalo za “nove” probleme s krovom koje ima BNP Zenica.

Kakvi su budući koraci i pokušaju obnove i rekonstrukcije krova i da li će konačno biti završen ovaj problem s kojim se suočava hram kulture ostaje da vidimo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno