Biznis Zenica

ZEPS opravdao epitet vodećeg privrednog događaja u BiH: Uspješno partnerstvo s Turskom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jubilarno 30 izdanje Generalnog BH sajma ZEPS 2024. održano je prošle sedmice u Zenici, a organizatori su danas objavili i imena kompanija koje su dobile priznanja za izuzetne uspjehe. Svi učesnici zadovoljni su učećem na jednom od najvažnijih privrednih događaja u BiH, a posebno izlagači iz Republike Turske, koja je bila ovogodišnji partner sajma, javlja Anadolu.

Generalni BH sajam ZEPS 2024. dodijelio je priznanja kompanijama za izuzetna dostignuća i doprinos u oblasti inovacija, kvalitete proizvoda i usluga, kao i za značajan doprinos razvoju privrede.

ZEPS je održan od 1. do 5. oktobra na Kamberovića polju u Zenici, jednom od privredno najaktivnijih područja u regiji Zapadnog Balkana.

Ukupni sajamski prostor ove godine prostirao se na 20.000 metara kvadratnih. ZEPS kao najveći sajam međunarodnog karaktera u Bosni i Hercegovini treću deceniju privlači značajan broj domaćih i stranih kompanija, sa omjerom učešća 55 posto domaćih naspram 45 posto stranih izlagača, a ove godine je učestvovalo oko 400 izlagača.

Do sada je sajam okupio više od 12.000 različitih izlagača, uz impresivnu posjećenost od blizu 1,5 miliona posjetitelja, čime je potvrđen njegov status ključnog privrednog događaja u Bosni i Hercegovini.

– Automobil Togg zvijezda ovogodišnjeg ZEPS-a –

Republika Turska bila je zemlja partner ovogodišnjeg Generalnog BH sajma ZEPS 2024, a nacionalno učešće Turkiye organizuje Istanbulska privredna komora, druga po veličini i snazi privredna komora na svijetu, sa 800.000 kompanija članica.

Ponajviše pažnje posjetilaca i učesnika ovogodišnjeg ZEPS-a privukao je ponos turske automobilske industrije, električni SUV Togg T10X, koji je bio prvi put zvanično predstavljen izvan Turkiye.

TOGG je globalni brend mobilnih tehnologija s intelektualnim pravima u vlasništvu Turske, osnovan 25. juna 2018. godine. Sa svojim podbrendovima Trugo i Trumore, razvija nove tehnologije, usluge, korisnička iskustva i poslovne modele unutar ekosistema pametnih i povezanih uređaja.

Prvo zvanično otkrivanje, odnosno prezentacija TOGG-a izvan Turske, kako je rekao predsjednik Istanbulske privredne komore Šekib Avdagić, upriličeno je upravo u Bosni i Hercegovini na ZEPS-u.

Među izlagačima koji su privukli veliku pažnju na ZEPS-u je i turska kompanija odbrambene i avioindustrije TUSAS, kao i Fon Cosmetics iz Istanbula i brojni drugi.

– Zadovoljni učesnici –

Učesnici ZEPS-a tradicionalno ostvaruju nove kontakte i saradnje na ovom privrednom događaju, a u ovogodišnji učesnici su zadovoljni ostvarenim kontaktima.

Jedan od učesnika bila je u Grupacija UVAK, koja posluje u BiH već dvije i pol decenije u sektorima tekstila i prehrane.

Prvi čovjek UVAK-a Abdurrahman Uvak za Anadolu je kazao da ovakvi privredni događaji jačaju saradnju između kompanija i doprinose bh. privredi i ekonomiji zemalja iz kojih izlagači dolaze.

Dodao je da su uspostavili kontakte za nova komercijalna partnerstva, uključujući i za Oba makarone, najveći proizvođač makarona u Turkiye, koji izvozi u 103 zemlje širom svijeta.

Abdurrahman Uvak je i predsjednik Tursko-bosanskohercegovačkog udruženja privrednika (TUBSIAD) koje radi na povezivanju privrednika iz BiH i Turske. Pozvao je sve zainteresirane izvestitore iz Turkiye da se jave ovom udruženju ili nadležnim uredima ambasade za svaku potrebnu konsultaciju ili pomoć.

Levent Ay, šef izvoza turskog brenda kućanskih aparata Fakir, za Anadolu je kazao da su izuzetno zadovoljni posjetom i ostvarenim kontaktima na ZEPS-u, a posebno interesom posjetilaca za turske aparate za kafu.

“Sajam je odlično organiziran. Došli smo tu jer ovo tržište smatramo važnim. Brend smo sa tradicijom od 90 godina i sretni smo što smo tu“, kazao je Ay.

Jasmina Maslić je kazala da je i brend Fon Cosmetics iz Istanbula učestvovao na ZEPS-u i da je njihov partner u BiH kompanija Bingo Turkey.

“Promovišemo naše proizvode i vjerujemo da će se na ovaj način naši partneri upoznati s kvalitetom proizvoda. Izvozimo u 70 zemalja širom svijeta, uključujući i BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno